Ga direct naar inhoud
Terug

Nachtwandeling op Schiermonnikoog

Waar: Nationaal Park Schiermonnikoog

Nachtwandeling op Schiermonnikoog
50 minuten
2,5 km

Over de route

Deze wandelroute van zo’n 2 kilometer is speciaal bedoeld om te lopen in de schemering of in het donker. Hij is geschikt voor alle leeftijden. De tocht voert je door bos en duin, en gaat grotendeels over onverharde paden. Zorg daarom voor schoenen of laarzen die vies mogen worden. En trek kleding aan die warm genoeg is – juist in heldere nachten koelt het snel af. Ook op een zachte zomeravond zijn lange mouwen en een lange broek aan te raden, vanwege de muggen.

Waar kun je starten

Duinpan aan de Bergweg
Startpunt

Bunker Wasserman

Wat kom je onderweg tegen?

Bunker Wassermann op Schiermonnikoog

1. Startpunt, bunker Wassermann

Nergens beleef je de duisternis beter dan op Schiermonnikoog. Er is weinig lichtvervuiling, zodat je kunt genieten van imposante sterrenhemels. Bovendien groeien in de duinen prachtige, geurige nachtplanten en kom je soms bijzondere nachtdieren tegen.

Het startpunt van de wandeling is de bunker Wassermann, aan de Prins Bernhardweg, waar je de fiets kunt stallen in de fietsenstalling. Als je een verrekijker hebt, is het leuk om die mee te nemen, zodat je ermee naar de sterren en eventuele planeten kunt turen.

Begin je wandeling door de Prins Bernhardweg over te steken en het Cornelis Visserpad (schelpenpad) in te lopen.

Kamperfoelie en nachtvlinder

2. Zoete geuren in de schemering

Bij het vallen van de avond gaat de wind vaak liggen. Daardoor kunnen geuren zich makkelijker verspreiden. Sommige bloeiende planten maken hiervan handig gebruik.

Een bekend voorbeeld is de kamperfoelie. Op het eiland vind je deze klimplant op veel plaatsen in de duinen. Als je in de avondschemering op pad bent, komt zijn zoete geur je regelmatig tegemoet. Die zoete geur is niet voor ons bestemd, maar bedoeld om nachtvlinders aan te trekken.

De nachtvlinders moeten de kamperfoelie bestuiven. Met hun lange roltong kunnen ze de bodem bereiken van de lange bloemen, waar lekkere nectar te vinden is. Ondertussen brengen ze stuifmeel van de ene bloem over op de stamper van de volgende.

Kijk maar eens goed hoe lang de bloemen van de kamperfoelie zijn. Probeer dan ook of je aan de onderkant van zo’n lange bloem vlak bij de bodem een klein gaatje kunt vinden. Zo’n gaatje is het werk van een handige hommel. Die heeft geen lange roltong, maar knaagt een gaatje, zodat ze toch bij de nectar kan komen.

Vleermuis

3. Geheimzinnige fladderaars

Je zou zeggen dat een plek als Schiermonnikoog een paradijs moet zijn voor vleermuizen. Toch is er maar weinig bekend over hun aanwezigheid op het eiland. Wel weten we dat er in de zomer enkele soorten vleermuizen actief zijn, vooral in en om het dorp. Tijdens de vleermuizentrek is het wat drukker; dan doen ook andere soorten het eiland tijdelijk aan.

Om meer te weten te komen over deze nachtelijke vliegers is in 2019 vanuit het Nationaal Park een project gestart. Er is een vleermuisdetector geplaatst bij de Kobbeduinen, er zijn vleermuiskasten opgehangen en vrijwilligers worden geschoold in het herkennen van de verschillende soorten vleermuizen.

Een vleermuiskast lijkt op een vogelnestkast, maar dan met een rechthoekige opening aan de onderkant. Vleermuizen gebruiken deze kasten om er overdag in te rusten. Aan het begin van het Kronkelpad, aan de rechterkant (de noordkant), hangt een vleermuiskast in een boom. Kun jij hem vinden?

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda