Ga direct naar inhoud

Project FREIIA op Schiermonnikoog

Natuurmonumenten werkt samen met de gemeente Schiermonnikoog aan duurzaamheid en circulariteit met hergebruik, innovatieve ideeën en internationale samenwerking.

FREIIA Partnermeeting Schiermonnikoog 2024

Waar staat FREIIA voor? 

Schiermonnikoog is de Nederlandse vertegenwoordiger in het internationale Interreg-project FREIIA (Facilitating Resilience Embracing Island Innovation Approaches). Samen met eilanden uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Frankrijk werken we aan duurzame innovaties die bijdragen aan een circulaire economie.

Op Schiermonnikoog richten we ons op hergebruik van organische reststromen zoals maaiafval, het ontwikkelen van duurzame souvenirs, het stimuleren van innovatieve ondernemers en efficiënt watergebruik. Hogescholen en universiteiten uit de vijf landen ondersteunen het project met onderzoek en door studenten op te leiden.

Met FREIIA zetten we samen stappen naar een duurzame toekomst voor eilanden.

IPO studenten in gesprek met ondernemer Schiermonnikoog

Studenten van de Hanzehogeschool werken aan innovaties voor Schiermonnikoog

Binnen het FREIIA-project speelt de Hanzehogeschool Groningen een belangrijke rol. Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) werken aan duurzame oplossingen die specifiek passen bij de uitdagingen van Schiermonnikoog.

Zo ontwierpen studenten bijvoorbeeld prototypes van circulaire souvenirs die zowel duurzaam zijn als het unieke karakter van het eiland benadrukken. Daarnaast denken ze mee over slimme toepassingen voor hergebruik van organische reststromen, zoals het verwerken van maaiafval tot bruikbare producten.

De samenwerking met het eiland en haar ondernemers biedt studenten een unieke kans om praktijkervaring op te doen, terwijl hun frisse ideeën bijdragen aan de circulaire ambities van Schiermonnikoog.

Moodboard Hanze studenten Schiermonnikoog FREIIA

Moodboard

Samenwerking onderwijs en praktijk

Het FREIIA-project brengt niet alleen kennis samen, maar ook mensen. Studenten en onderzoekers van hogescholen en universiteiten uit vijf landen werken hand in hand met eilandbewoners en ondernemers. Zo kunnen ideeën direct getest worden in de lokale context.

Voor de studenten betekent dit leren door te doen: van gesprekken met ondernemers over duurzaam ondernemen tot creatieve sessies waarin ze nieuwe producten en oplossingen bedenken. Deze intensieve samenwerking leidt niet alleen tot innovatieve ideeën, maar versterkt ook de band tussen het eiland en de internationale academische wereld.

Der eilanden worden zo niet alleen duurzamer, maar ook een voorbeeld voor andere eilanden wereldwijd.

 

Logo Freiia