Ga direct naar inhoud
Nieuws

Op zoek naar een toekomstige broedplaats

15 augustus 2024 | Cynthia Borras

Na een verhoogd tij in de nacht van 19 op 20 april, verloren veel lepelaars op Schiermonnikoog hun nest. Maar het broedseizoen van de lepelaars is alsnog goed verlopen. De meeste paren zijn opnieuw begonnen en gelukkig kwam een groot deel van de lepelaars pas later aan. Pucci, een gezenderde tweedejaars vogel, was zo’n laatkomer. Deze lepelaar heeft gedurende het voorjaar de hele Waddenzee van Texel tot Borkum verkend, maar verkoos (uiteraard) Schiermonnikoog.

Een jonge Lepelaar bedelt om voedsel

Broedseizoen 2024

Het 2024 broedseizoen van de lepelaars op Schiermonnikoog is wonder boven wonder redelijk goed verlopen. Na een verhoogd tij in de nacht van 19 op 20 april, verloor een deel van de lepelaars hun nest. Gelukkig zijn er veel daarvan opnieuw begonnen, samen met lepelaars die later aan kwamen uit hun overwinteringsgebieden. Vervolgens kregen de lepelaars te maken met koud en nat weer en regelmatig hogere waterstanden door de wind, wat er toe heeft geleid dat de meeste paren maar één kuiken groot kregen in tegenstelling tot vorig jaar toen de meeste lepelaarparen wel twee kuikens zagen uitvliegen. Eén of twee dagen regen en kou kunnen funest zijn voor kuikens die te groot zijn om onder de ouders te schuilen maar ook nog geen waterdicht verenpakket hebben. En met harde wind en verhoogd tij kunnen de ouders minder voedsel vangen.

Zender onderzoek

In de afgelopen jaren hebben we een aantal bijna vliegvlugge kuikens een zender opgedaan. Die zenders geven iedere 10 minuten een GPS positie en daardoor weten we precies waar de lepelaars verblijven. Pucci, een jong uit de zomer van 2022, is al dit voorjaar teruggekeerd naar z’n geboorte-eiland Schiermonnikoog. Hij is vernoemd naar het kweldergras Puccinellia maritima, waarin z’n nest lag. Van oktober 2022 tot en met half april 2024 bracht Pucci zijn tijd door in getijdengebieden, zoutpannen, en rijstvelden in noordwest Spanje en Portugal, samen met honderden andere lepelaars. Dat Pucci nooit alleen was weten we doordat veel vogelliefhebbers in Spanje en Portugal hem volgden en berichten met foto’s stuurden. Op 17 april heeft hij Spanje verlaten en is via de westkust van Frankrijk naar Nederland gevlogen. Op 30 april landde hij op Vlieland, in een lepelaarkolonie. Maar na een dag vloog hij door, liet tot onze grote schrik Schiermonnikoog links liggen en vloog via Rottumerplaat naar het eiland Borkum in de Duitse Waddenzee. Gelukkig keerde hij na een week om en verbleef een tijd in de Westerplas. Hij maakte uitstapjes naar de Oosterkwelder, waar de meeste lepelaars broeden en haalde z’n voedsel van het wad ten zuiden van Schiermonnikoog. Op 13 juni besloot hij een rondje Waddenzee te gaan doen en ging via de Friese kust naar het wad bij Den Oever om na een week weer terug te keren in de Westerplas. Pucci is zoals we eigenlijk al verwachten, gezien z’n jonge leeftijd, niet gaan broeden op Schiermonnikoog. Maar hij is duidelijk op zoek geweest naar een plek om in de komende jaren een nest te gaan bouwen. We wachten met spanning af welke plek hij volgend jaar zal kiezen.

 Zie voor meer informatie en het volgen van alle lepelaars met een zender: Werkgroeplepelaar.org, Globalflywaynetwork.org, en de Animaltracker app 

Petra de Goeij en Marycha Franken

 

Cynthia Borras
Cynthia Borras