Vrijwilliger aanpak Amerikaanse vogelkers in de Loonse en Drunense Duinen
Heb je een goede conditie? Steek je graag je handen uit de mouwen in de natuur? Dan is deze vrijwilligersvacature misschien iets voor jou. Je draagt bij aan natuurherstel in de Loonse en Drunense Duinen én je werkt tegelijkertijd aan je conditie! Er zijn op dit moment nog plekjes vrij in verschillende groepen.
Amerikaanse vogelkers
Bospest is de bijnaam van de Amerikaanse vogelkers (prunus serotina) en die maakt meteen duidelijk wat voor lastpak deze soort is! Wij noemen de Amerikaanse vogelkers kortweg prunus. Deze uitheemse prunus groeit super snel en zaait zich zo sterk uit dat hij het wint van andere inheemse boomsoorten. Vogels zijn gek op z’n roodpaarse besjes en poepen de zaadjes verderop uit. Als we niets doen, dan wordt het bos overwoekerd door deze opdringerige gast. In de Loonse en Drunense Duinen pakken we het planmatig aan: al 20 jaar zijn ruim honderd vrijwilligers actief om deze prunus onder de duim te krijgen. Dat gaat behoorlijk goed: het grootste deel van de Loonse en Drunense Duinen is bijna vrij van prunus. Toch kunnen we nieuwe mensen gebruiken om deze bospest nog verder terug te dringen.
Wat ga je doen?
De Loonse en Drunense Duinen hebben we ingedeeld in vakken. Iedere vrijwilligersgroep heeft een eigen vak waar ze de prunus aanpakken. Die groepen gaan iedere week op hetzelfde dagdeel aan de slag in hun vak. Gewapend met een schep steken ze jonge prunussen uit en met de zaag zorgen ze ervoor dat de dikkere prunussen worden geringd. Door in een ring rond de stam de bast weg te snijden, kan de boom de suikers die door zijn bladeren worden gemaakt niet meer via de bastvaten naar de wortels transporteren. De prunus blijft zo nog jarenlang staan, maar gaat uiteindelijk toch dood. Tot die tijd is de boom te zwak om vruchten te vormen en kan zich dus niet meer verspreiden. Het dode hout is aantrekkelijk voor allerlei insecten en daar profiteren vogels als spechten weer van. Met deze werkzaamheden draag je dus bij aan een gezonder bos!
Dat geldt ook voor de werkzaamheden tijdens de wintermaanden: er zitten dan geen blaadjes aan de bomen waardoor je de prunus niet kunt herkennen. In die periode hebben we andere klussen zoals het vrijmaken van oevers en het vrijmaken van dennen in de hei.
Wie zoeken wij?
Mensen die:
- (meestal) 1 dagdeel per week beschikbaar zijn op één van de volgende dagdelen: maandagochtend, dinsdagochtend, woensdagmiddag, donderdagochtend of zaterdagochtend;
- graag samen in een groep buiten aan de slag gaan;
- een goede lichamelijke conditie hebben (uitsteken, uittrekken en omzagen vereist een goede conditie);
- de handen uit de mouwen willen steken;
- graag in de natuur zijn;
- in de omgeving van de Loonse en Drunense Duinen wonen (dit i.v.m. beperking van het autoverkeer en de reiskostenvergoeding).
Wat bieden wij?
- Uitdagend werk bij een organisatie met een breed maatschappelijk draagvlak;
- Een vast contactpersoon
- Beschikking over de benodigde voorzieningen bij het werk.
- Een vrijwilligerscontract inclusief verzekering.
- Een reiskostenvergoeding (maximaal 25 km enkele reis).
- Teekwerende kleding en schoeisel passend bij je functie (in bruikleen).
- Een vrijwilligerspas voor korting op producten van Natuurmonumenten.
- Deelname aan diverse trainingen en themadagen/-avonden.
Informatie en sollicitatie
Interesse of vragen? Neem contact op met boswachter Thijs Harks: [email protected] of 06-57635381.
Laat de natuur leven. Help mee en bescherm de natuur in Nederland.