Publieksvrijwilliger Janine vertelt over haar werk bij de Stuif es in kar
Janine Oosterloo is publieksvrijwilliger bij de Stuif es in kar in de Loonse en Drunense Duinen. Dit enthousiaste team vrijwilligers zoekt uitbreiding om de kar vaker te kunnen openen. Hieronder lees je het verhaal van Janine over haar werk als publieksvrijwilliger.
- Loonse en Drunense Duinen, Café Roestelberg
Roestelbergseweg 2, 5171 RL Kaatsheuvel (NB)
Janine Oosterloo vertelt vol enthousiasme over haar werk als publieksvrijwilliger bij Natuurmonumenten in de Loonse en Drunense Duinen. Als het even kan staat ze twee zondagmiddagen per maand bij de ‘Stuif ‘ns in kar’ aan de noordwest kant van dit unieke stuifzandgebied. “Die kar staat op zo’n mooi plekje: middenin de natuur aan een drukke kruising van wandelaars en fietsers. Aan publiek is hier geen gebrek! Aan gespreksstof ook niet trouwens. Onze opgezette das, die wij als vrijwilligers de koosnaam Diederik hebben gegeven, werkt als een magneet. Die reacties zijn zo leuk!”
Stuif es in kar
Het is een opvallende kar, die Stuif ‘ns in kar van Natuurmonumenten in de Loonse en Drunense Duinen. Voorzien van bijzondere planten en dieren uit het natuurgebied. Van april t/m oktober geopend op zondagmiddag en bij voldoende vrijwilligers ook op zaterdagmiddag en zondagochtend. De natuurorganisatie wil daar graag continuïteit in. Annette den Dulk, boswachter Communicatie en Beleven: “In 2025 willen we graag iedere zaterdag en zondag de Stuif ‘ns in kar openen om de liefde voor de natuur over te brengen. In de ideale situatie is de kar ook in de schoolvakanties open.” Natuurmonumenten zoekt dus enthousiaste publieksvrijwilligers, zoals Janine, voor bij de kar.
Ontmoetingen
Janine: “De ontmoetingen met het publiek zijn buiten de kar. Vaak krijgen we niet eens de kans om onze spullen neer te zetten. De bezoekers komen gewoon zelf naar je toe zodra we de opgezette das neerzetten!” Als publieksvrijwilliger ga je in gesprek met bezoekers. “Mensen mogen Diederik aanraken”, zegt Janine, “dan heb je meteen een gesprek over deze bewoner van dit natuurgebied. Soms komen mensen met een gerichte vraag over een wandelroute of waar ze de Roestelberg kunnen vinden. We hebben een grote kaart waarop we alles kunnen aanwijzen. Ook voor kinderen is er van alles te zien en te ontdekken. Bij mij zijn de schepnetten favoriet om daarna de vondsten te bekijken onder een vergrootglas of de microscoop. Sta ik samen met Lianne, dan komt het natuurmemoryspel tevoorschijn en tref je Pim dan liggen de schedels op tafel waar hij heel boeiend over kan vertellen. Het is zó leuk om op allerlei manieren de ogen te laten openen voor hoe mooi en kwetsbaar de natuur is!”
Natuur beleven
De publieksvrijwilligers beschikken over allerlei hulpmiddelen om bezoekers, van jong tot oud, de natuur te laten beleven. Annette: “Als je een leuk gesprek hebt en de natuur laat beleven, dan vergroot dat de kans dat mensen ook de natuur willen beschermen. Door er op een respectvolle manier mee om te gaan én we stellen ze de vraag of ze de natuur willen steunen. Die steunvraag is een nadrukkelijk onderdeel van de werkzaamheden. Natuurlijk gaat aan deze vrijwilligersfunctie een opleidingstraject vooraf en leer je dus ook hoe je deze belangrijke vraag kunt stellen.”
Word publieksvrijwilliger!
Ben jij die enthousiaste publieksvrijwilliger die Natuurmonumenten zoekt? Bekijk dan de vacature publieksvrijwilliger in de Loonse en Drunense Duinen op de website van Natuurmonumenten. Op maandagavond 17 februari vindt er een vrijblijvende informatiebijeenkomst plaats. Aanmelden kan per mail bij Annette: [email protected].