Zeldzaam fraai hertshooi in de Loonse en Drunense Duinen
In de Loonse en Drunense Duinen is deze zomer sinds zeer lange tijd weer fraai hertshooi (Hypericum pulchrum) waargenomen. De plant staat op de Rode lijst, een overzicht van planten en dieren die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Natuurmonumenten is blij dat deze verdwenen gewaande zeldzame soort toch nog in het gebied groeit.
Wie wat bewaart…
Het fraai hertshooi werd ontdekt door een onderzoeker van Het Levend Archief. Deze stichting heeft als belangrijkste doel om de genetische diversiteit van wilde planten in Nederland veilig te stellen. Hiervoor worden van alle inheemse planten zaden verzameld, te beginnen met de meest bedreigde soorten. Ze worden opgeslagen in de Nationale Zadencollectie en diepgevroren bewaard. Wanneer een soort achteruit dreigt te gaan kunnen de zaden uit die collectie worden gebruikt om een populatie te herstellen. De zaden van het fraai hertshooi uit de duinen zijn nu dus goed bewaard!
Een plant met een verhaal
“Het leuke aan deze plant is dat haar aanwezigheid waarschijnlijk verbonden is aan een stukje geschiedenis van dit gebied”, vertelt Gijs Clements, ecoloog bij Natuurmonumenten. “Het fraai hertshooi houdt namelijk van een zandige bodem waar wat leem in zit, maar leem komt hier oorspronkelijk helemaal niet aan de oppervlakte voor. Ik verwacht dat er rond 1910 bij het graven van het Drongelens Kanaal leem is ‘gemorst’. Bij de aanleg zijn toen diepere leemhoudende grondlagen met vrachtwagens afgevoerd en het zal me niet verbazen dat er zo leem in de bermen van de afvoerwegen terecht is gekomen. Ik zie in diezelfde bermen ook nog een andere leem minnende plant staan, het geel walstro”.
Één nieuwe soort brengt niet meteen het ecosysteem weer in balans
Éen zwaluw maakt nog geen zomer
“De ontdekking van één soort wil zeker nog niet zeggen dat het goed gaat met de natuur en de biodiversiteit”, zeg Clements. “Het is natuurlijk hoopgevend, maar het brengt niet meteen een ecosysteem weer in balans . Voor het herstellen van leefgebieden is een brede aanpak nodig, gericht op het verbeteren van de bodemgezondheid, de waterhuishouding en de luchtkwaliteit. Dan werk je aan het behoud en de terugkeer van veel meer soorten. In verschillende herstelprojecten in de Loonse en Drunense Duinen werken wij daaraan. Maar dat herstel is pas echt duurzaam als de onttrekking van water en de uitstoot van stikstof in de omgeving van het natuurgebied worden verminderd".
Bekende broertje
Fraai hertshooi behoort tot de Hertshooifamilie en omvat soorten die bekend staan om hun geneeskrachtige werking. Het veel voorkomende Sint-Janskruid is wellicht het meest bekend. Net als deze soort heeft het fraai hertshooi in haar bladeren ook gaatjes gevuld met etherische olie.