Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeer natte Loonse en Drunense Duinen

26 februari 2024 | Irma de Potter

De lente klopt al op de deur met dagen die lengen, boomknoppen die op springen staan en de boomleeuwerik die al volop van zich laat horen. De natuur is klaar voor het groeiseizoen met waterreserves die groter zijn dan ooit. Een zegen voor de natuur, maar de bezoeker van de duinen zal nog een tijd last ondervinden van zeer natte paden.

Watervlakte bij Bosch en Duin

Voorlopig nog veel water in de duinen

Dat het de laatste maanden veel heeft geregend is niemand ontgaan. Maar de extreme omvang van dit natte winterseizoen wordt pas echt duidelijk als je de grote waterpartijen in de Loonse en Drunense Duinen ziet. “En daar zijn we de komende tijd nog niet van af”, zegt Lex Querelle, boswachter van Natuurmonumenten. “Het grondwater is maximaal aangevuld en de bodem is totaal verzadigd, dus water kan niet meer in de bodem wegzakken en blijft in de laagtes van het gebied op een leemlaag staan. Hier vormt het hele grote plassen. Een prachtig gezicht, wat ik in ruim dertig jaar hier nog niet in deze mate heb gezien”, zegt Querelle.

Mountainbiken wordt nu afgeraden, want de route is te nat.

Veel dieren profiteren van al het water

De natuur heeft nu, na een aantal droge jaren, de nodige waterreserves opgebouwd. “Vooral amfibieën zoals de rugstreeppad zullen hiervan profiteren en  ik verwacht dat die soort het heel erg goed gaat doen”, aldus Querelle. “De rugstreeppad gedijt goed in droge zandgebieden, maar heeft voor de voortplanting wel water nodig. Dat hoeven maar tijdelijke plassen te zijn, waar hij zijn eieren in kan afzetten. Gelukkig heeft ie een engelengeduld, want hij kan jaren wachten op gunstige omstandigheden. En die zijn er nu in overvloed. Ook voor de levendbarende hagedis breken hopelijk betere tijden aan, want deze soort lijdt al jaren onder een veel te droog leefgebied”.

rugstreeppad in het zand

De rugstreeppad is echt een bewoner van zandgebieden. Voor de voortplanting hebben ze tijdelijke plassen en die zijn er nu genoeg in het gebied.

Nog droge plekken genoeg

De Loonse en Drunense Duinen kent veel hoogteverschillen. Naast alle natte delen zijn er genoeg hogere plekken waar het droog is.  Voor veldkrekels, zandbijen en andere insecten zijn er dus nog plekken waar ze hun holen in de grond kunnen maken. De boomleeuwerik is al terug in het gebied en binnenkort zoeken ook de roodborsttapuit, veldleeuwerik en nachtzwaluw weer een droog plekje om hun grondnest te bouwen. 

Bodem te drassig voor herstel van paden

Voor de duizenden bezoekers van de Loonse en Drunense Duinen is het een ander verhaal. Die zullen voorlopig nog wel hinder ondervinden van het water. Wandelpaden en ook de mountainbikeroute zijn nog heel nat en modderig. “Daar is op dit moment ook niets aan te doen”, aldus de boswachter. “Wij kunnen nu geen herstelmaatregelen uitvoeren, omdat de bodem te drassig is. Je ziet dat wandelaars en fietsers zelf routes gaan zoeken om de natte stukken heen. Dat is begrijpelijk, maar absoluut niet wenselijk” zegt Querelle.

Zeer nat deel van de mtb-route Loonse en Drunense Duinen

Het meest natte deel van de mtb-route is niet meer te rijden. Het water kan nergens heen.

Mountainbiken wordt nu afgeraden

Vooral op de mtb-route levert dat problemen op. Daar ontstaan illegale paadjes door het bos heen. “Afsluiten van de hele mtb-route van totaal 46 km is niet mogelijk, maar we raden mtb’ers wel aan om de route voorlopig niet te rijden. Dat is beter voor de natuur, maar ook veel beter voor je fiets”, lacht de boswachter.  

Irma de Potter
Irma de Potter