Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurpoort van Loon draagt structureel bij aan de natuur

17 oktober 2024 | Annette den Dulk

Inge Groeneveld is boswachter bij Natuurmonumenten in Midden-Brabant en houdt zich onder andere bezig met alle toestemmingsaanvragen. Jan van Loon is eigenaar van Natuurpoort van Loon in Loon op Zand. Het bedrijf is al meer dan 55 jaar in de familie en geeft paardrijlessen en daarnaast kun je bij hen terecht voor ponykampen en buitenritten. Ook is er horeca met een ruim terras, hotel, vakantiehuis en groepsaccommodatie. In deze column kijken Inge en Jan samen naar het unieke natuurgebied waar zij beiden in werken: de Loonse en Drunense Duinen. Reageren op deze column kan via [email protected].

Jan van Loon en Inge Groeneveld

Inge: “Tja, Jan, daar staan we dan met onze voeten in het duinzand. Het succes van jullie manege is mede dankzij dit natuurgebied.”

Jan: “Jazeker! Onze manege zit al 55 jaar aan de rand van Loon op Zand en grenst direct aan de Loonse en Drunense Duinen. Vanaf hier rijd je zo met je paard het prachtige gebied in. Met meer dan 100 kilometer aan ruiterroutes is dit een perfecte uitvalsbasis voor onze bedrijfsactiviteiten.”

Inge: “Jullie doen veel meer dan alleen paardrijlessen op jullie eigen gebied, toch?”

Jan: “Dat klopt. Bij ons kun je zowel terecht als beginner en als gevorderde ruiter. We geven groepslessen, privélessen en organiseren buitenritten. Ook met een eigen paard kunnen ruiters bij ons terecht. We verhuren boxen en hebben accommodaties om te overnachten, zodat ruiters volop kunnen genieten van de ruitermogelijkheden in de duinen.”

Inge: “Ik kan me goed voorstellen wat een vrijheid het geeft om hier te kunnen ruiteren. Jij begrijpt gelukkig ook dat al die ruiterpaden niet vanzelfsprekend zijn en dat er veel inspanning voor nodig is om die voorzieningen in de natuur te onderhouden…”

Jan: “Ik realiseer me inderdaad dat al die kilometers aan ruiterpaden niet vanzelfsprekend zijn. Dat jullie er hard aan werken om bijvoorbeeld de struiken terug te snoeien en de paden daardoor voor ons toegankelijk blijven om met de paarden overheen te rijden. Het is voor ons ruiters ook heel fijn dat wij aparte paden hebben en we die bijna nergens hoeven te delen met andere recreanten. Ik moet ook zeggen: als wij een melding maken van bijvoorbeeld een omgevallen boom dan wordt dat snel opgepakt door Natuurmonumenten. Ook proberen jullie ons te betrekken bij wijzigingen of problemen. Wij melden ook regelmatig zaken zoals kampvuurtjes of wildcrossers en wijzen we bijna dagelijks verdwaalde wandelaars de weg. Ik denk dat dat het uitgangspunten moet zijn: een samenwerking waarbij je elkaar kan versterken.”

Inge: “Het is voor ons altijd de uitdaging om iedereen zoveel mogelijk zijn eigen beleving te laten hebben. Neem maar van mij aan dat dat in een druk bezocht gebied als de Loonse en Drunense Duinen een voortdurende uitdaging is om al die recreatiestromen in die behoefte te voorzien. Dat is ook niet altijd en overal mogelijk, maar daar doen we wel ons best voor. Dat realiseren heel veel mensen zich niet, net zoals dat we recreatieve voorzieningen, zoals wandel- en ruiterpaden, creëren en moeten onderhouden. Dat als we niets doen, wij als mensen hier helemaal niet meer kunnen komen door alle begroeiing. En die ontspanning in de natuur hebben wij mensen juist zo hard nodig!”

Jan: “Ik kan me voorstellen dat de kosten van het beheer en onderhoud van het gebied steeds hoger worden. Dat er wordt gekeken naar een bijdrage vanuit activiteiten begrijp ik wel. Ik vergelijk het met de toeristenbelasting voor een overnachting. Hierbij is het mijns inziens wel belangrijk een duidelijke lijn te trekken waarbij ook echt elke activiteit in de duinen een financiële bijdrage levert, passend bij het type activiteit, de belasting van het gebied, etc.”

Inge: “Ik ben heel blij dat jij er zo tegenaan kijkt en jij nu ook de samenwerking met ons hierin aan gaat. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen!”

Jan: “Ja, dat hoop ik ook. Tijden veranderen en een steentje bijdragen aan het behoud van het gebied zal nodig zijn. Het laatste wat ik zou willen is dat er een hek omheen gezet wordt waarbij het enkel tegen betaling nog toegankelijk is.”

Toestemming aanvragen? 

Dat kan via www.nm.nl/toestemming

Volg Natuurmonumenten in de Loonse en Drunense Duinen op:
Instagram: @loonse_en_drunensenduinen
Facebook: loonseendrunenseduinen

Ruiters in de Loonse en Drunense Duinen

Ruiters in de Loonse en Drunense Duinen

Annette den Dulk
Annette den Dulk