In de kraamkamer: de das
Officieel start het broedseizoen op 15 maart. De meeste jonge dassen zijn dan echter al geboren. In februari-maart zien zij namelijk het levenslicht. Nou ja… ze zien nog geen licht, want ze liggen veilig onder de grond in hun burcht met hun oogjes dicht. Als ze ongeveer vijf weken oud zijn openen ze de ogen. Ze blijven dan nog steeds onder de grond. Pas na zes tot acht weken komen ze de wereld boven de grond verkennen. Voor de dassen die eind februari geboren zijn, breekt die periode nu aan. Ook al gaan de dassen voorzichtig op verkenning en zijn ze pas vanaf schemering actief: ook hun kraamkamer is erg kwetsbaar. Dus kom je op kraamvisite in de natuur, houd dan rekening met de dieren die nu bezig zijn met paren, baren, broeden en opgroeien. Dat kan heel simpel door op de paden te blijven, honden aan te lijnen en geen afval achter te laten.
Goede neus
Ook al gaan de ogen van de das open, toch zijn dat niet de zintuigen waar de das blind op vertrouwt. De wereld van de das is een wereld van geuren: de das heeft overal een neusje voor! Het reukvermogen is wel 800x beter dan dat van de mens. Ze ruiken na twee dagen nog menselijke geursporen, maar de geur van soortgenoten ruiken ze nóg beter. Dassen markeren met een geur uit de anaalklieren. Geuren markeren het territorium. Bij jonge dassen ontbreekt deze kennis nog, waardoor ze dicht bij hun moeder en de burcht blijven.
Voortplanting
Dassen paren vooral in de vroege lente, meteen na de geboorte van de jongen. Ze kunnen echter het hele jaar door paren. Het vrouwtje is vier tot zes dagen loops en ze kan dan paren met meerdere mannetjes. Ze zijn dus niet monogaam, maar vaak blijft een paar wel de rest van hun leven bij elkaar. Een paring kan wel anderhalf uur duren. Dassen hebben een vertraagde innesteling: de bevruchte eicellen blijven zweven en nestelen zich pas in de winter in de baarmoederwand. De werkelijke draagtijd is acht weken.
Dassenfeitjes
Dassenwerkgroep Loonse en Drunense Duinen monitort de dassen in de driehoek tussen Raamsdonksveer, Tilburg en Den Bosch. In die driehoek vallen twee gebieden van Natuurmonumenten: de Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide, waar zo’n 42 dassenfamilies hun woning hebben gevonden. Het aantal dassen in die driehoek is naar schatting 307. Eind 2022 waren er 102 dassenburchten, waarvan er het hele jaar 96 zijn bewoond. Dit is een toename van tien bewoonde dassenburchten ten opzichte van het jaar daarvoor. Er is één burcht met zestig (!) ingangen en een oppervlakte van ongeveer 3300 m². De meeste gevonden dode dassen zijn om het leven gekomen in het verkeer.
Test je kennis over het broedseizoen!
Wat weet jij over het broedseizoen en hoe jij de natuur kunt helpen? Test nu je kennis en doe mee aan de broedquiz!