Aanplant 5000 boompjes in Loonse en Drunense Duinen
Waar Natuurmonumenten vorig jaar fors heeft ingegrepen om de woekerende Amerikaanse eiken te bestrijden, wordt nu weer gewerkt. Dit keer geen grote machines in het bos, maar zes zwoegende medewerkers van Baanbrekers uit Waalwijk. Aan hen de uitdaging om voor het broedseizoen ruim 2500 boompjes aan te planten. Later volgen nog eens 2500 exemplaren.
Directe afstammelingen
“We planten vijf soorten aan die van autochtone herkomst zijn”, vertelt Jan Verhagen, boswachter natuurbeheer. “Dat wil zeggen dat ze genetisch verwant zijn aan de soorten die zich hier net na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. De boompjes die wij aanplanten zijn dus directe afstammelingen van deze boomsoorten. Speciale kwekerijen werken met zaden die afkomstig zijn van oorspronkelijke ‘moederbomen’ om dus autochtone soorten te vermeerderen. Die hebben de genetische eigenschappen van de oorspronkelijke bomen en dat maakt dat ze aangepast zijn aan het klimaat, de bodemomstandigheden en de ziektes zoals wij die hier kennen. Het maakt ze sterker en weerbaarder dan niet autochtone soorten”, aldus Verhagen. “We planten heel veel zomereik en lijsterbes aan en in een kleiner aantal zoete kers, berk en haagbeuk.
De kleine boompjes worden de eerste jaren goed beschermd tegen grazende schapen en reeën.
Vraatbescherming
Met een hoogte van slechts 150 cm moeten de boompjes nog wel een aantal jaren beschermd worden tegen vraatschade. “Reeën laten zich in dit bosdeel niet zoveel zien, maar straks komen de schapen hier de verjonging van de Amerikaanse eikjes begrazen. Die zien echt niet het verschil met de nieuwe aanplant, dus daar moeten we iets aan doen”, zegt Verhagen. Ieder boompje wordt daarom beschermd door twee palen met daaromheen een soort net gewikkeld. Na een paar jaar worden deze bescherming weer verwijderd.
Uitputtingsslag
Binnenkort begint het groeiseizoen en er zullen nog genoeg eikels ontkiemen en jonge Amerikaanse eikjes uitschieten. Schapen zijn dol op de jonge blaadjes en dus verruilt een kudde schapen de heide voor het bos. Door de verjonging een paar jaar te begrazen putten zij de uitlopers uit en zal de Amerikaanse eik het bostoneel verlaten.
Schapen gaan de eerste jaren de opkomende Amerikaanse eikjes begrazen.
Bodemverbetering
In ieder plantgat voegen de planters een beetje steenmeel toe om de bosbodem en daarmee alles wat er op groeit weer gezonder te krijgen. “Hiermee voeg je mineralen aan de bodem toe die door verzuring zijn uitgespoeld”, licht Verhagen toe. “Steenmeel staat er om bekend dat het belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium en kalium heel langzaam afstaat. Die komen daardoor weer in het bereik van plantenwortels en dat zal een positieve invloed hebben op de gezondheid van planten, en indirect ook op dieren die er weer van eten.
Programma Natuur
Deze boomaanplant maakt onderdeel uit van het project ‘Exotenbestrijding in de Loonse en Drunense Duinen’ en is mogelijk door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant vanuit het Programma Natuur. Deze financiering maakt het mogelijk om met een pakket aan maatregelen de meest kwetsbare natuur in Noord-Brabant te herstellen.