Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kuddebeschermingshonden bij schaapskudde Ruinen

17 oktober 2024 | Sanne van Gemerden

Vanaf 16 september werkt Schaapskudde Ruinen met twee kuddebeschermingshonden. Deze Karpatische herdershonden beschermen de schapen. Ze treden met name op tegen wolven, maar slaan ook aan richting honden. Het heeft belangrijke gevolgen bezoekers met honden. Die moeten nu afstand houden van de kudde in het veld en rondom schaapkooi Ruinen is per direct een hondenvrije zone van kracht.

Kuddebeschermingshonden

Aanleiding 

Schaapskudde Ruinen had dit jaar vanaf mei vier keer een ontmoeting met een solitaire wolf. De laatste keer in juni kon herder Michiel Poelenije niet voorkomen dat het roofdier twee schapen doodde en één schaap dodelijk verwondde. “Gelukkig had ik een zogenaamde gastoeter bij mij. Zodra ik die liet blazen en ik op hem afrende liet de wolf het schaap los en nam ‘ie de benen!”. De aanval vond plaats in het rustgebied op de heide waar de kudde op onoverzichtelijk terrein aan het grazen was. Het viel eerst buiten het gezichtsveld van de herder, maar de schrik was daar niet minder om.

Maatregelen 

Hierna was duidelijk dat er iets moest gebeuren. De kudde kan namelijk niet ‘zó maar’ stoppen met grazen! De heide moet begraasd worden anders groeit het dicht met gras en jonge boompjes. De schapen moeten elke dag het veld op maar wel veilig. Als eigenaar van de schapen heeft Schaapskudde Ruinen een zorgplicht voor haar dieren. Ze nam al maatregelen zoals wolfwerende hekken en iedere herder heeft een gastoeter op zak als verdrijvingsmiddel.

hond

Geen honden meer bij de Schaapskooi Ruinen

Kuddebeschermingshond

Herder Michiel: “In augustus, op bezoek bij een kudde met beschermingshonden op de Veluwe was het mij duidelijk; deze honden kunnen voor ons onderdeel van de oplossing zijn. De honden beschouwen zichzelf als lid van de kudde, inclusief honden en mensen die ze kennen. Maar als er een vreemde hond of wolf komt dan veranderen ze van een vriendelijke lobbes in een actieve bewaker!” In Roemenië, maar ook de rest van Europa, worden deze honden vaak ingezet om schaapskuddes te beschermen tegen roofdieren zoals wolven en beren.

In Ruinen

De honden zijn nu nog ‘op proef’ in Ruinen en het bevalt al heel goed. “Het zijn gewone honden, maar ze hebben een bijzondere taak” legt de herder uit. “Ze claimen de kudde, alles wat van buiten de kudde komt wordt met luid geblaf en ander intimiderend gedrag weggestuurd.” 

 

Kuddebeschermingshonden

Consequenties

Deze honden houden dus ook niet van vreemde honden. Dat heeft wel consequenties voor bezoekers met honden. Voorzitter Roel van Bezoen van de Ruiner Schaapskudde: “Wij vinden het echt heel vervelend voor de bezoekers maar we stellen, in overleg met Natuurmonumenten, per direct een hondenvrije zone in op het terrein van onze schaapskooi. Dit betekent dat honden niet meer welkom zijn bij de schaapkooi, het pad ernaartoe, de uitkijktoren en het informatiepunt naast de kooi.” De reden is natuurlijk goed te begrijpen; aanwezigheid van andere honden zorgt voor blaffende en intimiderende kuddebeschermingshonden. Dat is slecht voor de rust in de kudde. “Ook voor bezoekers en onszelf is dat niet fijn. Ze zijn dan heel luid en dat schept een onprettige sfeer op het erf.” zegt Van Bezoen. 

Aan de lijn

Wanneer de schaapskudde over de heide loopt gaan de beschermingshonden mee, nu nog aan een lange lijn maar misschien in de toekomst los. Herder Michiel Poelenije: “We vragen aan iedereen die de schaapskudde een warm hart toedraagt om vanaf nu niet zo maar door de kudde te lopen. Zoek altijd even afstemming met de herder door middel van oogcontact. Zo zie je of het wel gewenst is dat je dichterbij komt. Met deze honden is er een nieuwe situatie voor ons allemaal ontstaan. Voor hondenbezitters is dit ook echt een extra reden om de hond aan de lijn te houden!” Op verschillende plaatsen in het veld worden bezoekers geïnformeerd over de kuddebeschermingshonden en het gewenste gedrag van het publiek. Poelenije: “We zijn er nog niet en we moeten verder trainen met deze honden, maar ik kan je nu al zeggen dat het veel beter voelt als ik met hen over de heide loop. Het is een wereld van verschil.” 

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe