Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aardbeivlinders, hooibeestjes en penseelkevers op de Benderse Berg

26 juni 2024 | Zita Dijkema

De Benderse Berg ligt midden op het Dwingelderveld en is een echt insectenparadijs. Op deze kleine verhoging in het landschap vinden de boswachters elk jaar weer bijzondere vlinders, bloemen en kevers. Nu de ‘junidip’ voorbij lijkt neemt boswachter Rudmer Veenstra je mee op pad.

Aardbeivlinder
Dipje

“Het zonnetje schijnt en de temperaturen lopen op. Zo langzamerhand komen er steeds meer vlinders tevoorschijn” glundert boswachter Rudmer “In juni zie je minder vlinders vliegen. Dat noemen we de ‘junidip’. Die lijkt nu voorbij ze zijn er weer volop!” Samen met collega Hans Krol loopt boswachter Rudmer elke week een vaste route over de Benderse Berg. Hij telt daar de vlinders volgens de methode van de Vlinderstichting. Zo helpt hij mee aan meer kennis over de aanwezigheid van dagvlinders in Nederland. 

Aardbeivlinder

Deze vlinder legt haar eitjes alleen op planten van de aardbeifamilie.

Aardbei-liefhebber

De laatste tien jaar worden er steeds meer aardbeivlinders waargenomen op het Dwingelderveld. Boswachter Rudmer: “Hier zijn we erg blij mee! De aardbeivlinder komt lang niet meer overal voor. Ze houdt van schrale graslanden, heide en afwisseling in het landschap.” Hij wijst naar een plantje met stralend gele bloemen. “Een belangrijke voorwaarde is de aanwezigheid van Tormentil. Deze plant is familie van de aardbei en is erg belangrijk voor de aardbeivlinder. Alleen hierop legt het vrouwtje haar eitjes. Als de rupsen uitkomen kunnen ze direct beginnen met eten van deze ‘waardplant’”.

tormentil

Tormentil

Gele bloemen

Natuurmonumenten legt door het Dwingelderveld nectar stapstenen aan. Dit zijn kleine bloemrijke gebieden met voornamelijk gele bloemen. Insecten, zoals de aardbeivlinder, vinden hier de voor hen zo belangrijke nectar. Niet alleen vlinders genieten van de nectar. Boswachter Hans zag dit voorjaar deze penseelkevers. Momenteel vliegen er ook veel hooibeestjes op de Benderse Berg.

Penseelkever

Penseelkever

 

Bekijk Boswachter Rudmer als hij vertelt bij RTV Drenthe over de nectar stapstenen en aardbeivlinder.

Vlinder en gele bloem

Hooibeestje

Een hooibeestje op een gele bloem van de composietenfamilie. Deze bloemen geven veel en lang nectar omdat de bloem eigenlijk bestaat uit vele kleine bloempjes. Op de foto is goed te zien dat ze als buisjes naast elkaar staan.

Zita Dijkema
Zita Dijkema