Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afscheid Galloways rond Naardermeer

25 oktober 2024 | Angelique Aerts

Rond het Naardermeer lopen grote runderen, de Galloways. De kudde houdt met hun gegraas het landschap open. Natuurmonumenten werkt hierbij samen met Free Nature en hun kuddebeheerder Wouter Slors. Om het Naardermeer toekomstbestendig te maken, werken we aan natuurontwikkeling in de buitenrand van het gebied. Hierdoor wordt het vanaf 2026 natter en kunnen de koeien hier niet meer jaarrond lopen. Dat is wel de insteek van Free Nature en hun sociale kuddes. Vanaf 2026 zul je de Galloways dus niet meer tegenkomen. Hiervoor in de plaats komen koeien van lokale boeren terug.

Galloways Naardermeer

Ander type beheer

Nu al is er ‘s winter weinig droge grond voor de kudde Galloways. Dat zal na 2026 echt te weinig zijn om jaarrond met een sociale kudde te werken. In de buitenrand zullen meer uitgestrekte rietlanden en ondiepe plassen ontstaan en dat vraagt om een ander type beheer. We gaan met lokale boeren samenwerken, die hun vee vooral in het voorjaar en de zomer laten grazen. In de winter staan ze elders.

We hebben altijd heel prettig samen gewerkt met Wouter Slors en vinden het jammer om afscheid van hem te moeten nemen in zijn rol als kuddebeheerder. Hij zal wel ’s winters het riet blijven snijden op het Naardermeer.

Lees meer over natuurontwikkeling Schil Naardermeer en Free Nature.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts