Onderhoud jeneverbesstruweel Mantingerzand
Natuurmonumenten voerde in januari en februari 2025 haar jaarlijkse onderhoud aan het jeneverbesstruweel in Mantingerzand uit.
Licht en lucht voor jeneverbes
De bejaarde en grillig gevormde jeneverbesstruiken staan in een zandverstuiving op het Mantingerzand omringt door struikheide. Hiertussen ontkiemen jonge boompjes. Gelukkig zijn er koeien, schapen en geiten die dagelijks de zaailingen afknabbelen en zo de heide open houden. Toch weten er jonge bomen hieraan te ontkomen. Speciaal voor deze groep voert Natuurmonumenten elk jaar regulier beheer uit. De berken, eiken en grove dennen van ongeveer 1 tot 3 cm dik worden dan verwijderd. Zo krijgen de jeneverbesstruiken voldoende licht en lucht en groeit het beroemde jeneverbesstruweel niet dicht met bos.
Struikheide, stuifzand met een jeneverbes op de achtergrond
Plaggen voor biodiversiteit
In het Lentsche Veen zijn ook berken van de heide verwijderd. Door de toevoer van stikstof groeien berken en grassen erg snel. Ze verdrukken zo de struikheide en andere zeldzame planten. Ook werden eind 2024 een aantal delen van de heide geplagd. Met de berken en de heideplaggen zijn takkenrillen gemaakt. Dit zorgt voor structuur op de heide die positief is voor kleine dieren zoals muizen, kikkers, vogels en kevers. Die vinden hier een plek om te broeden, te eten, te schuilen of te slapen. Dat is goed voor de biodiversiteit in dit gebied.
Kikkers vinden in de zomer een schuilplaats onder takkenrillen.