Ga direct naar inhoud
Terug

Rondje Molenplas

Waar: Maasvallei

Rondje Molenplas
1 uur 56
5,8 km

Over de route

Bloem- en kruidenrijke wandelroute rond de Molenplas bij Stevensweert. Wandel hier ook eens buiten de paden: het kan, het mag! Geniet van de uitzichten vanaf heuvel en vogelkijkplatform, bezoek de Hompesche Molen en sta eens stil bij het bijzondere Bomenmonument.

 

 

Waar kun je starten

Bob Luijks

Wat kom je onderweg tegen?

1. Turen over de Molenplas

De uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over het natuurgebied en de omgeving. Speur naar hazen in het veld, de roodborsttapuit, de roodstaart en de scholekster. Aan je rechterhand ligt het bomenmonument, waar je straks nog langs loopt. Links zie je volop kreekjes.

Oestervanger

Als je goed luistert hoor je in veel delen van het jaar de 'bonte Piet', oftewel de scholekster zijn 'pe-piet' roepen. Deze mooie vogel met zijn opvallende zwart-witte verenkleed en rode snavel en poten, kwam vroeger vooral aan de kust voor. Tegenwoordig zie je hem ook landinwaarts vaak bij waterrijk gebied.

Dat het een kustvogel was, blijkt ook uit de verschillende namen die hij in het buitenland heeft. In Engeland en Finland noemen ze hem oestervanger. Vlamingen zeggen zee-ekster en in ons eigen Friesland heet hij ook wel strandkievit.

2. Overlevingstechniek

Langs het wandelpad vind je allerlei verschillende struiken, zoals meidoorn, sleedoorn, kornoelje, distel, berenklauw en vogelwikke. In het voorjaar, zie je soms dood lijkende struiken onder het spinsel zitten. De planten zijn dan kaalgevreten door talloze rupsen. Maar na 'Sint Jan' op 24 juni, groeien er weer nieuwe bladeren aan de struiken.

Het opofferen van de eerste lichting blaadjes is een mooie overlevingstechniek van de planten die je hier ziet!

Maasvallei konik paard

3. Grote grazers

Rond de Molenplas grazen sociale kuddes Konikpaarden en Galloway-runderen. Zij houden het gebied mooi open zorgen voor een afwisselend landschap met gevarieerde begroeiing. Door een beetje grazen hier en een beetje mest achterlaten daar, beïnvloeden ze natuurontwikkeling. 

Kleine paarden

Het Konikpaard werd oorspronkelijk in het wild of halfwild gehouden. Kón is Pools voor paard, konik betekent paardje! Het ras is klein, maar heel sterk en kan het hele jaar buiten blijven, zonder verzorging.

Galloway-runderen

Ook voor de runderen in dit gebied geldt dat ze weinig verzorging nodig hebben en jaarrond buiten kunnen blijven. Bijzonder is dat deze runderen geen hoorns hebben.

In de Keltische tijd kwam de voorouder van dit zwarte rund in Schotland voor. Hun naam stamt af van het woord Gallovid of Gallië. De Galliërs waren de oorspronkelijke bewoners van het graafschap Galloway in Schotland.

Praktische informatie

  • De Hompesche Molen

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes