Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden Rijkswaterstaat in en langs de Maas bij Meers

07 augustus 2024 | Kay Jans

In de week van 12 augustus start Rijkswaterstaat met nieuwe werkzaamheden in en langs de Maas bij Meers. De rivierbeheerder gaat een aanwezige erosiekuil in de Maas vullen. Daarnaast wordt in het natuurgebied een tijdelijk depot met grind aangelegd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot half november.

Bomenmonument Meers

Tijdelijk grinddepot

De locatie van het grinddepot is in het natuurgebied in de buurt van het Bomenmonument, op terrein van Natuurmonumenten. Het gaat om zo’n 30.000 m3 grind dat hier wordt opgeslagen. Een flinke berg dus. Dit grind krijgt later – naar verwachting in de loop van volgend jaar – een plek in de rivier. De bodem van de Grensmaas is namelijk nu niet ideaal voor waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes die er van nature thuishoren. Daarom gaat Rijkswaterstaat een proef doen met het toevoegen van grind op een aantal plekken. Welke plekken dat zijn, wordt nog bepaald. Vooruitlopend daarop wordt alvast een depot aangelegd van grind dat nu vrijkomt bij het graven van de nevengeul bij Maasband. Zo kan er straks gebiedseigen materiaal worden gebruikt voor de ecologische verbetering. 

Herstel erosiekuil

De erosiekuil in de Grensmaas bij Meers is ontstaan tijdens het hoogwater van juli 2021. Rijkswaterstaat heeft de kuil sindsdien in de gaten gehouden en geconstateerd dat de kuil groter is geworden. Dit is niet wenselijk, onder meer omdat er een dijk in de buurt ligt. Daarom wordt de kuil aangevuld met gebiedseigen materiaal uit de Grensmaas, toutvenant genaamd. Dat is een mengsel van grind en zand. Het vullen van de erosiekuil gebeurt met behulp van een klein bootje. Dat kan de lading toutvenant in het water lossen, door de bodem van het bootje te openen. Het aanvoeren van het materiaal gebeurt met vrachtwagens die vanaf het aangrenzende l’Ortye-terrein, via het natuurgebied naar de Maas rijden. Ter plekke worden stalen rijplaten neergelegd ter bescherming van de ondergrond.

Vrachtwagens door struinnatuur

Voor beide werkzaamheden zijn heel wat transporten nodig. Het betekent dat er vaak vrachtauto’s door het natuurgebied rijden. De route is afgestemd met Natuurmonumenten als beheerder van het gebied. Er worden borden geplaatst en er komt informatie bij de toegangspoortjes. Het natuurgebied en de struinroutes blijven toegankelijk voor wandelaars. Houd wel rekening met hinder in de vorm van geluid, stof en tijdelijk verminderde bereikbaarheid. De kano- en kajakverhuurbedrijven zijn door Rijkswaterstaat geïnformeerd. Ze hebben aangegeven geen last van de werkzaamheden te hebben.
 

Kay
Kay Jans