Ga direct naar inhoud
Nieuws

Op herhaling: bestrijding Japanse Duizendknoop bij Nattenhoven

29 juli 2024 | Kay Jans

Afgelopen voorjaar trok een tiental vrijwilligers de natuur in om de verspreiding van de Japanse duizendknoop langs de Maas tussen Nattenhoven en Obbicht tegen te gaan. Op zaterdagochtend 17 augustus gaat de actie op herhaling.

Uitgraven Japanse Duizendknoop Nattenhoven

Flink aanpakken is het wel. Zelfs bij jonge en kleine groeiplekken moet je echt kracht gebruiken om de plant uit te graven. En dan nog krijg je bijna nooit de hele wortel eruit. Niks doen is echter geen optie, want dan zal de vervelende exoot zich al snel uitbreiden en andere inheemse soorten verdringen. Een gevaar voor de biodiversiteit in het nieuwe natuurgebied. Door de Japanse duizendknoop meerdere keren aan te pakken, zal de plant uiteindelijk verzwakken. Of zoals vrijwilliger Henk verwoordt: "Als je maar lang genoeg volhoudt, winnen we uiteindelijk." 

Bekijk hier het verslag dat omroep L1 maakt van de actie afgelopen voorjaar. 

Machines en handjes

Op zaterdagochtend 17 augustus tussen 9 en 12 uur organiseert Natuurmonumenten een tweede actie. Dit keer samen met Rijkswaterstaat en Maaskracht, die ook een rol hebben bij het beheer en onderhoud van de uiterwaarden. Grote groeiplekken worden machinaal aangepakt, maar handwerk blijft nodig. Daarom zoeken we vrijwilligers, die samen met ons het terrein intrekken en de handen uit de mouwen willen steken. 

Help je mee?

Draag je de Grensmaasnatuur een warm hart toe en vind je het niet erg om je in het zweet te werken? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Na aanmelding ontvang je een bevestiging met praktische details. Trek in elk geval stevige schoenen aan en breng eventueel eigen werkhandschoenen mee. Na de arbeid staat er een kopje koffie met iets lekkers klaar en is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Gerelateerde berichten:

Uitgraven Japanse Duizenknoop

Boswachter Frenk demonstreert hoe de jonge plantjes te verwijderen.

Kay
Kay Jans