Gezinsuitbreiding in de Maasvallei
In de Maasvallei zijn de eerste kalfjes en veulens weer geboren. Geniet op afstand van dit nieuw leven. En extra belangrijk; houd de hond aan de lijn!
De struinnatuur in de Maasvallei is geheel toegankelijk voor publiek. Als iedereen zich houdt aan de regels, is de kans op verstoring van dieren niet zo groot. Niet voor niets geldt de regel om altijd minimaal 25 meter afstand te houden en de hond aan te lijnen.
Rust en privacy
Ze zien er natuurlijk hartstikke schattig en lief uit, die jonkies. Maar vergeet niet dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. Ze zijn dan extra alert en beschermend en houden vreemden liever op afstand. Het kan ook zijn dat je je uitloopt bij een (aankomende) geboorte. In dat geval is er meer afstand nodig. Gun de dieren hun rust en privacy. Dat is niet alleen belangrijk voor de dieren, maar ook voor je eigen veiligheid.
Voorzichtig zijn
Wees voorzichtig als je een jong kalf of veulen ziet. Wanneer een moederdier en een jong verstoord worden, bestaat de kans dat de moeder in paniek het jong in de steek laat en de onderlinge band niet tot stand komt. Zie je een kalfje of veulen alleen? De moeder is waarschijnlijk mee grazen met de kudde en komt terug. Blijf uit de buurt en raak het jong niet aan, anders wordt het misschien verstoten. Wil je graag het nieuwe leven aanschouwen of een geboorte observeren? Gebruik dan een verrekijker.
Beschermende familieleden
De Gallowayrunderen en Konikpaarden leven in sociale kuddes. Zo’n kudde vormt een hechte familiegroep, waarbij de vrouwelijke dieren een oogje in het zeil houden. Dat is fijn voor de moeders, want zo zorgen ze samen voor het jonge kroost. Wanneer er gevaar dreigt, beschermen ze de jonkies. Wees je daarvan bewust. Doorkruis een kudde nooit, de oudere dieren kunnen dit als een bedreiging zien. Loop om de kudde heen of draai om.
Honden aan de lijn
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: honden zijn welkom, mits aangelijnd. De Galloways, Koniks en andere wilde dieren in het gebied kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. In het broedseizoen zijn de ouders en hun jongen extra kwetsbaar. Loslopende honden kunnen de rust van dieren flink verstoren. Ze kunnen jonge dieren aanvallen of ouders verjagen met een verdrietig einde tot gevolg. Bedenk dat een rondsnuffelende hond overal zijn geur achter laat. Dat kan soms al voldoende zijn voor de ouders om hun kroost te verlaten of het broeden te stoppen.
Geniet van de natuur
Geniet van de natuur in het voorjaar en van de natuurlijke kuddes met hun kroost. De entreebordjes bij de ingang van onze gebieden laten de regels zien. Achter die regels zitten hele verhalen, die te lang zijn om op een klein bordje uit te leggen. Ze zijn allemaal bedoeld om het voor bezoekers en bewoners in de natuur zo prettig mogelijk te maken, want afsluiten van gebieden in het voorjaar zou natuurlijk zonde zijn.
Meer weten over de grote grazers in RivierPark Maasvallei? Bekijk de folder van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland online of vraag een fysiek exemplaar aan via [email protected]
Gerelateerde artikelen
Op de volgende pagina's/websites vind je meer informatie over de omgang met grote grazers:
- Op kraamvisite in de Maasvallei? Gun de dieren rust en ruimte
- Grazers en publiek (ARK Natuurontwikkeling)
- Een nieuwe lente, een nieuwe geboortegolf (ARK Natuurontwikkeling)