Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Lycklamabos

Lycklamabos - Natuurmonumenten

Welkom in het Lycklamabos

Het Lycklamabos ligt in Gaasterland, een streek die niet veel mensen associëren met Friesland. Hier geen weidse vlaktes maar een glooiend en bosrijk landschap dat eerder aan Twente herinnert.

Hanneke Wijnja

Hanneke Wijnja

Boswachter van dit gebied

Meer over Lycklamabos
  • Routes

Over het gebied

Het oeroude Lycklamabos ligt in Gaasterland, een streek die niet veel mensen associëren met Friesland. Hier geen weidse vlaktes maar een afwisselend, glooiend landschap met bossen, velden, túnwallen en kliffen.

Glooiend landschap

Landijs vormde in de voorlaatste ijstijd dit heuvelachtige natuurgebied en creëerde stuwwallen. Het ijs liet een dikke keileemlaag achter die slecht water doorlaat. Gebieden zoals het Lycklamabos zijn dan ook erg vochtig.

Afwisselend landschap

Dit Friese bos is van oorsprong een hakhoutplantage waar eiken en berken werden gerooid. Later zijn ook naaldbomen aangeplant. Met de omliggende bossen en de glooiende weilanden en akkers leent dit afwisselende landschap zich prima voor een fiets- of wandeltocht.

Natuurlijk bos

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om het Lycklamabos natuurlijker en daarmee soortenrijker te maken. De lanen zijn opgeknapt, de woekerende Amerikaanse vogelkers is flink teruggedrongen en er is veel aan de structuur van het bos gedaan. Deze inspanningen om variatie terug te brengen zijn vooral geleverd door vrijwilligers van Natuurmonumenten. Als resultaat zien we nu al dat het aantal broedvogelsoorten flink toeneemt. Zo kun je nu weer genieten van de kleine bonte specht, de gekraagde roodstaart, grauwe vliegenvanger en de wielewaal!

Vrijwilligers aan het werk

Dassen

De bekendste bewoner van de Gaasterlandse bossen is de das. Dit schuwe nachtdier laat zich zelden zien, maar op veel plekken zijn wel wildwissels te zien. Over deze smalle paadjes loopt de das ’s nachts naar zijn voedselplaatsen. Ook vos, haas, ree en steenmarter maken gebruik van deze wissels. Bij schemerlicht kun je met wat geluk één van deze soorten treffen in het Lycklamabos.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid