Vlindercorridor op Leusveld bij Vroege Vogels
Gezien? Of nagenieten? Televisie-uitzending over de kleine ijsvogelvlinder bij Vroege Vogels. In de jaren ’90 was deze vlinder in Nederland bijna verdwenen. Over hoe een kleine restpopulatie van deze vlinder op landgoed Leusveld de afgelopen 20 jaar wist te overleven. Samen met de Vlinderstichting zijn er toen verschillende plannen uitgewerkt om de kleine ijsvogelvlinder te redden. Boswachter Remko Vriens neemt je mee in het bijzondere verhaal van deze vlinder. Kijk je mee?
Er is toen gekeken naar wat je in je beheer zou kunnen doen om de leefomgeving van de kleine ijsvogelvlinder te verbeteren. Dus waarmee je deze vlinder op weg kunt helpen om te overleven: voedsel te vinden, te paren en te overwinteren. De vlinders houden van vochtige bossen met kleinschalige variaties in het landschap. En flink omhoog klimmende wilde kamperfoelie, die deels in de schaduw groeien.
Vochtige bossen
Landgoed Leusveld is van oudsher een vochtig bos. Je herkent het aan de rabatten als je hier doorheen fietst of wandelt. Rabatten zijn langwerpige verhogingen met daartussen greppels. Het is een methode uit de bosbouw die werd toegepast op natte bodems met hoge grondwaterstand, waardoor bomen beter kunnen wortelen.
En van die vochtige bossen, dat is precies waar die kleine ijsvogelvlinders van houden. Dat is hun oorspronkelijke leefomgeving. Met wat geluk tref je ze aan op de grond op zoek naar voedsel. Ze voeden zich met mest, rottend fruit of vocht. Of misschien zie je ze nectar drinken op bloeiende bramenstruiken.
Kleinschalige variaties voor vlinders
Om de kleine ijsvogelvlinder op weg te helpen is op landgoed Leusveld zo’n 20 jaar geleden een vlindercorridor aangelegd. Zo zijn er toen nisjes in de begroeiing gemaakt waar het zonlicht op de grond kan vallen. Kleine beschutte opwarmplekken, waardoor de kleine ijsvogelvlinder zich kan verplaatsen en al vliegend nieuwe plekken kan bevolken.
Een variatie van zonnige bosranden, afgewisseld met beschaduwde delen en voldoende nectarplanten, zorgen voor een goed foerageergebied. Met de kleine ijsvogelvlinder lijkt het hier goed te gaan, beter dan de landelijke cijfers laten zien. En niet alleen de kleine ijsvogelvlinder, ook andere soorten bosvlinders profiteren hiervan en zijn hier toegenomen.
Bekijk de uitzending Vroege Vogels TV
Je ziet in de uitzending presentator Menno Bentveld samen met boswachter Remko Vriens door de vlindercorridor lopen. Op zoek naar de kleine ijsvogelvlinder en de wilde kamperfoelie. Voor deze vlinder moet de kamperfoelie ten minste een meter of anderhalf hoog zijn. Liefst meegegroeid in de bomen van dit bos.
Maar waarom vliegt die vlinder eigenlijk juist graag hoog bij de boomtoppen waarlangs de kamperfoelie zich een weg omhoog heeft geslingerd? En zijn het juist die mannetjes die dit doen?
Bekijk de volledige uitzending terug via de website van Vroege Vogels TV.
Of bekijk de fragmenten met bijbehorende artikelen:
- Corridor voor vlinders werkt in het Leusveld
- Grootste ontdekking in de vijver van Tonnie
- Kamertjeslandschap van de Zuidelijke IJsselvallei
Zelf op pad om Leusveld te ontdekken?
Kom genieten van de mooie fietsroutes door landgoed Leusveld:
- Fietsroute landgoederen IJsselvallei – 33,1 km
- Pittige fietstocht rondom Loenen – 57 km
Liever wandelend? Via het Klompenpad Hallsekerkepad wandel je over landgoed Leusveld en het buitengebied van het dorpje Hall - 15 km, in te korten tot 9 km.