Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vakantiewoningen landgoed Leusveld officieel geopend

24 september 2024 | Ramona Fredriks

Waarnemend burgemeester Geert van Rumund en gebiedsmanager Hans van Dijk van Natuurmonumenten hebben onlangs het gerenoveerde jachthuis en koetshuis op landgoed Leusveld officieel geopend. De beide historische gebouwen worden vanaf dit najaar door Buitenleven Vakanties verhuurd als vakantiewoning voor grote groepen en families.

Vakantiewoningen op landgoed Leusveld officieel geopend

Samen met Staatsbosbeheer en LandschappenNL verhuurt Natuurmonumenten vakantiewoningen onder de naam Buitenleven Vakanties. De opbrengsten uit Buitenleven Vakanties gaan terug naar de natuur. Zo kunnen de natuurorganisaties beter de natuur beschermen en herstellen, maar ook zorgen voor onderhoud aan historische panden. Het aanbod van Buitenleven Vakanties bestaat inmiddels uit meer dan 120 vakantiewoningen. Elke vakantiewoning is uniek in zowel de locatie als in cultuurhistorische waarde, met het comfort van nu.

Neorenaissance stijl

Het statige jachthuis Leusveld werd gebouwd in 1911 in de stijl van de neorenaissance. Typerend voor deze stijl zijn bijvoorbeeld de speklagen: gepleisterde horizontale banden in de bakstenen gevels. Opvallend is ook de hoge klokkentoren boven de entree. In de toren is de naam en het bouwjaar van het huis aangebracht: ’19 Leusveld 11’. Bij de aankoop in 1971 door Natuurmonumenten verkeert het huis in slechte staat. Sinds 1973 werd het jachthuis bewoond door de familie Peeters die het grotendeels in de oude staat wist te herstellen.

Officiële opening jachthuis en koetshuis Leusveld

Waarnemend burgemeester Geert van Rumund en gebiedsmanager Hans van Dijk van Natuurmonumenten openden officieel de deuren.

Rijksmonument

Het renoveren en isoleren van een rijksmonument is een specialistische klus. Oude ornamenten - zoals het oude rookkanaal met haardgewelf en stucwerk in het koetshuis - zijn uitgespaard en zichtbaar gebleven bij het isoleren van de muren. In het interieur zijn nog verschillende authentieke elementen terug te vinden, zoals de oorspronkelijke schoorsteenmantels en schouwen, paneeldeuren, stucwerkplafonds en lambriseringen. Boven de deuren zijn de originele dierfiguren zichtbaar, die verwijzen naar de functie van het gebouw als jachthuis. 

Boekingen vanaf dit najaar

Het jachthuis en het koetshuis komen vanaf dit najaar beschikbaar als vakantieverblijf via Buitenleven Vakanties. De beide woningen zijn geschikt voor grote groepen. Voor kleinere gezelschappen kunnen het jachthuis en het koetshuis ook afzonderlijk van elkaar worden geboekt.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks