Ga direct naar inhoud
Nieuws

Na de zomer: aanpassing van paden op Oud Groevenbeek

18 juli 2024 | Manita Brunekreef

Natuurmonumenten start na de zomer met boswerkzaamheden op het landgoed Oud Groevenbeek. In het bosgebied ten oosten van de Putterweg passen we ook de padenstructuur aan. Een aantal paden sluiten we af. Daarnaast maken we twee historische paden, nu nog bedekt door een dikke deken van bladeren, weer begaanbaar. Lees verder voor onder andere de kaarten met de aanpassingen van de paden in het bos.

Bosvak met de restanten van een oud wandelpad op Landgoed Oud Groevenbeek.

Meer rust en ruimte voor de dieren

Wilco Zwaneveld, boswachter op Oud Groevenbeek: “Het bos is voor mensen een plek om te genieten van de natuur. We wandelen, laten de hond uit fietsen, sporten, fotograferen, gaan op zoek naar wild; een ieder geniet op zijn eigen manier. Tegelijkertijd is het bos een leefgebied van veel soorten dieren. Een aantal daarvan zijn afhankelijk van oude bossen, zoals Veluwse bossen. De zwarte specht en wespendief zijn hier voorbeelden van. Met het aanpassen van de padenstructuur geven we de dieren in het bos meer leefruimte en rust.” 

Deze wijzigingen komen voort uit de Recreatiezonering Veluwe. Hierbij zoeken terreinbeherende organisaties samen met gemeenten en provincie Gelderland naar een betere balans tussen recreatie en natuur op de Veluwe. 

Beleef de historie: van sterrenbos tot Krakeling

Op Oud Groevenbeek wordt al vanaf het begin van de 20e eeuw gewerkt en gewandeld. Een deel van de paden is in de loop van de tijd verloren gegaan. “Met het aanpassen van de paden, zie ik kans om oude paden weer in ere te herstellen. Bij de Oude Arnhemsekarweg maken we een sterrenbos compleet met het terugbrengen van een ontbrekend pad. Even verderop liep ooit een pad door de bossen met lange, ronde vormen; de Krakeling. Een deel van dit pad maken we weer begaanbaar voor wandelaars. Zo zetten we de historie van deze oude bossen weer letterlijk op de kaart.“

* Klik hier voor de kaart met de paden van het sterrenbos
* Klik hier voor de kaart met paden rondom de Krakeling

Betekenis van de kleuren: de oranje/rode paden gaan weg, de groene paden blijven toegankelijk. De historische paden die opnieuw toegankelijk worden zijn in het blauw weergegeven. 

Excursie en inloopdag

Zwaneveld: “We vertellen u graag meer over de plannen. Ga mee op excursie of loop donderdag 5 september op eigen gelegenheid Theehuis Oud Groevenbeek binnen. Mijn collega’s en ik ontmoeten u graag.”

Excursie
Inloopdag
  • Datum: donderdag 5 september tussen 09:00 en 17:00 uur
  • Locatie: Theehuis Oud Groevenbeek
  • Aanmelden is niet nodig; u bent welkom om op eigen gelegenheid binnen te lopen. 

Contact

Tijdens de excursie en de inloopdag is er veel gelegenheid voor vragen. Heeft u nu al een vraag? Blijf er dan niet mee lopen, maar laat het ons weten. De boswachters van Oud Groevenbeek zijn bereikbaar op telefoonnummer (0577) 40 77 89 of via het e-mailadres [email protected].

Manita
Manita Brunekreef