Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste ervaringen vernieuwd maaibeheer Graafschap

02 oktober 2023 | Jantine Wesselink

In vrijwel alle natuurgebieden die Natuurmonumenten beheert in de Graafschap zijn de komende weken maaiwerkzaamheden aan de gang. Dat varieert van kruidenrijke graslanden op Hackfort tot het kwetsbare en natte Kienveen op landgoed Velhorst. Natuurmonumenten werkt hierbij samen met Agrec Zelle Beheer uit Hengelo (GLD). Alles met als doel om bijzondere vegetaties te behouden en dieren een gezond leefgebied te geven.

Najaarsmaaibeurt Beekvliet met messenbalk Agrec

foto boven: (c) Collin Ernst

Eerste voorzichtige natuurresultaten

De weilanden en hooilanden op landgoed Beekvliet bij Barchem waren als eerste aan de beurt. Hier vond 1,5 jaar geleden natuurherstel plaats. “Sindsdien heeft de natuur zich zeer goed ontwikkeld. Zeldzame soorten als grote ratelaar, blauwe knoop, klokjesgentiaan en knoopkuid zijn dit jaar al massaal opgekomen. Ook hebben we hier al meerdere malen de boomkikker gezien en gehoord. Dit belooft een hoop goeds voor de toekomst,” vertelt Harm Peter de Vries, coördinator Natuurbeheer van Natuurmonumenten in de Graafschap.

Ervaringen vernieuwde messenbalk

Het daadwerkelijke maaiwerk wordt gedaan door Agrec Zelle Beheer uit Hengelo (GLD). Eigenaar Adriaan van Dorth tot Medler deelt graag de ervaring met de inzet van de vernieuwde messenbalk: “Met een messenbalk – trekker combinatie van 2500 kilogram kun je ruige natuurterreinen maaien.

De messenbalken knippen gras, kruiden, riet en boompjes 7 centimeter boven de grond af. Dus volop ruimte voor muizen, padden en kikkers om te overleven.

Doordat de vegetatie niet in een hakseltrommel verdwijnt, overleven de insecten het allemaal. Wij werken met kleine tractoren. Die zijn zeker vijf keer lichter dan een rupstrekker met klepelmaaier. Daardoor gebruiken we aanzienlijk minder brandstof en is de druk op de bodem veel minder. Dat is dus veel beter voor het bodemleven en milieu.”

Klokjesgentiaan

De zeldzame en kieskeurige klokjesgentiaan vraagt om een open landschap dat met zorg beheert wordt

Gefaseerd en gecontroleerd maaien



Harm Peter de Vries, coördinator Natuurbeheer in de Graafschap vertelt: “We zijn in het voorjaar gestart met de samenwerking met Agrec. Toen ging het vooral om het eerder maaien om de witbol onder de duim te krijgen. Bij het maaibeheer houden we natuurlijk scherp rekening met de natuur.

We maaien gefaseerd, dus er blijven altijd stroken gras staan voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Het maaisel gaat naar lokale boeren waar we mee samenwerken. De boeren gebruiken het maaisel als veevoer of op akkers om het organische stofgehalte in de bodem te verbeteren.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink