Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Landgoed Haarzuilens

Waar: Landgoed Haarzuilens

Koeien op landgoed Haarzuilens
3 uur 39
11 km

Over de route

Aan de rand van de stad Utrecht ligt het landgoed Haarzuilens. Je wandelt door een gebied waar zo'n duizend jaar geleden het veenmoeras werd ontgonnen. De weilanden worden al eeuwenlang begraasd en gehooid. De rivier heeft vruchtbare grond afgezet en zo zijn hoger gelegen stroomruggen ontstaan, al sinds de ijzertijd worden deze plekken bewoond.  

Landgoed Haarzuilens bestaat uit Kasteel de Haar met bijbehorende landerijen. Een landgoed was zelfvoorzienend. Er waren hooilanden voor het vee, een moestuin, boomgaard, eendenkooi, akkers, een dorp en natuurlijk een mooi ontworpen park rond het kasteel. Tijdens deze wandeltocht ontdek je de rijke cultuurhistorie van het gebied en kun je volop genieten van de vele dieren en planten op het landgoed.

Waar kun je starten

Hoeve Wielrevelt
Hoeve Wielrevelt is het ideale vertrekpunt om landgoed Haarzuilens te ontdekken. Je kunt hier je wandelroute starten, een kop koffie drinken, op het erf rondlopen of geuren opsnuiven in de moestuin.

Wat kom je onderweg tegen?

1. Aanlooproute vanaf NS station Vleuten

De aanlooproute is 2 km. Verlaat station Vleuten aan de noordzijde. Sla parallel aan het spoor linksaf de Prof. T. Brandsmalaan in. Ga rechtdoor, tot voorbij de laatste huizen. Volg het pad met de bocht naar rechts, je loopt nu op een recreatieterrein. Volg het wandelpad tot aan de brug, ga de brug onderdoor. Steek de parkeerplaats recht over, steek de autoweg over en ga naar de Joostenlaan. Dit is een oude dijk met aan weerszijde populieren. Volg de Joostenlaan, je voegt in op de route na het laatste routepunt. Volg de route naar het startpunt.

2. Haarrijnse plas en voedselbos

We starten de wandeling vanaf de Gasterij Wielrevelt en lopen via het erf naar achter. De route volgt het eerste deel van het avontuurlijke waterspeelpad ’t Natte Laand, volg de bordjes. Vanaf het erf ga je links en direct weer rechts, het brede wandelpad op. Je kruist een sloot en ziet aan de rechterkant bomen en struiken. Je verlaat even de gemarkeerde route en gaat rechts het graspad op, met links de struiken die op een heuveltje groeien en rechts de sloot. Volg dit graspad tot het verharde fietspad, ga even links op het fietspad en dan rechts over de brug naar de plas.

Je staat nu op het uitkijkpunt aan de Haarrijnse plas. In de winter zitten hier veel eenden, zoals smienten. In het voorjaar broeden er oeverzwaluwen in de speciale oeverzwaluwwand, ze vliegen af en aan met voedsel voor hun jongen.

Steek het fietspad terug over en ga rechtdoor de heuvel op het voedselbos in. Hier groeien meer dan 150 soorten eetbare planten, van noten en kastanjes tot groenten en saladesoorten; van vruchten en eetbare bloemen tot kruiden en specerijen.

Loop een rondje door het voedselbos en ga aan de noordzijde het voedselbos uit naar beneden. Ga direct linksaf naar het verharde wandelpad. Je bent nu weer op de route van Het Natte Laand. Volg de bordjes.

Haas in 't Wielrevelt
Hooilanden Wielrevelt

3. Hooilanden Wielrevelt

Je volgt nog steeds de route van het Natte Laand. Neem de tunnel van gevlochte wilgen en steek het water over via het vlot. Na het vlot ga je rechts, loop vervolgens over het graspad parallel aan het fietspad tot je het volgende routepaaltje ziet. 

Je loopt nu in de hooilanden van het Wielrevelt. In het voorjaar bloeien hier gele dotterbloemen, roze koekoeksbloemen en gele ratelaar. Vroeger graasden hier de koeien van het landgoed. Nu maait Natuurmonumenten deze graslanden slechts af en toe, zodat bloemen en insecten volop de kans krijgen.

Het hele jaar door zijn hier hazen te zien. Tussen februari en april rammelen hier de hazen. Dan vechten de mannetjes met elkaar om de vrouwtjes. Ze slaan elkaar met hun achterpoten en dat is altijd een heel spektakel. 

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda