Ga direct naar inhoud

Ringslangen op Eerde

Op Landgoed Eerde woont een kleine, kwetsbare groep ringslangen.

ringslang

De ringslang heeft het moeilijk in Nederland. Het aantal ringslagen is sinds 1950 met 40% afgenomen. Dit komt voornamelijk door versnippering van hun leefgebied, door de intensivering van de landbouw, maar ook door verdroging en het kanaliseren van waterlopen. De ringslang leeft namelijk in de buurt van water, daar vindt hij het grootste deel van zijn voedsel. Landgoed Eerde met de Regge biedt goede mogelijkheden om de ringslang een handje te helpen.

Kwetsbaar evenwicht

De kleine groep op Eerde is kwetsbaar, maar groeit de laatste jaren gestaag door onze inspanningen. In het voorjaar leggen wij op meerdere plekken broeihopen aan. Op die manier hopen we dat het aantal ringslangen groeit en dat de slangen meer verspreid over het gebied voor zullen komen. 

 

 

 

aanleg broeihoop

broeihoop

Broeihoop

Wat is een broeihoop?

Een broeihoop bestaat uit een netwerk van takken, met daaroverheen paardenmest, compost, riet, gras en bladeren. Het is van belang dat er materialen gebruikt worden die uit het gebied zelf komen en dat er bijvoorbeeld in een droog gebied met heide, geen mest of compost gebruikt wordt. De takken zorgen voor luchtigheid, zodat de slang goed in de hoop kan kruipen. De rest van het materiaal zorgt ervoor dat het in de hoop lekker warm en vochtig blijft. Na het aanleggen van de broeihoop, wordt deze goed nat gemaakt, zodat het in de hoop lekker gaat broeien. Op landgoed Eerde zijn dit jaar twee nieuwe broeihopen aangelegd. Tussen juni en juli worden er door de ringslang 10 tot 40 eieren afgezet. Acht tot tien weken later komen de jonge slangen uit het ei. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid