Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bodem herstelt snel op het Eerder Achterbroek

21 oktober 2024 | Liesbeth Voorthuijsen

Drie jaar geleden startte Natuurmonumenten een traject om de bodem te verbeteren op het Eerder Achterbroek. Onderzoek toont veelbelovende resultaten.

Maaien grasland

Er zit veel fosfaat in de voormalig landbouwgrond. Daardoor gaan bepaalde soorten domineren in het landschap, zoals pitrus.  Meer variatie is goed voor de biodiversiteit.  Het project maakt onderdeel uit van de natuurherstel opgave in dit Natura 2000-gebied. Natuurmonumenten werkt hierbij intensief samen met boeren die het land pachten en de provincie. 

Een betere bodem voor meer soorten 

Het lukt natuurbeheerders sneller dan verwacht om fosfaat uit de bodem te krijgen. Dit doet we door uitmijnen. 'Minder fosfaat betekent meer potentie voor kruidenrijk grasland en vochtig hooiland op de plekken waar we dat willen, zegt Henk Warners, coördinator natuurbeheer Landgoed Eerde.  Door de bodem en waterhuishouding te verbeteren , maken we de omstandigheden optimaal voor de ontwikkeling van meer plantensoorten. Dit vormt een goede voedingsbodem voor meer biodiversiteit in het gebied. Het is echt mooi zien dat we resultaten boeken door samen de schouders eronder te zetten.’ aldus Warners.’

Meer kleur

Op termijn zijn de graslanden daardoor geen groene percelen meer, maar zie je er allerlei kleuren door de vele bloemen die er bloeien. Soorten die hiervan profiteren zijn insecten als de libelle en zoogdieren zoals reeën en hazen, vertelt Warners. 

Liesbeth Voorthuijsen