Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Koornwaard

Koornwaardse plas

Rustig en ruig

Aan de rand van de Bossche woonwijk Empel vind je een prachtige uiterwaard. Ondanks dat de stad op steenworp afstand ligt, is het hier vrij rustig. Voel de wind door je haren als je langs het water loopt of ga op zoek naar de typische plantensoorten van de Maas. Zomers zoemt en kwettert het hier volop. Insecten en vogels vliegen af en aan. En als je geluk hebt, zie je een haas of zelfs een vos nog wegschieten! Let op de oevers van de Maas goed op, wie weet vind je wel afgeknaagde takken van de bevers die hier leven.

Sander Verwoerd

Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Koornwaard

Over het gebied

Rustige én ruige riviernatuur langs de Maas, dat kun je de Koornwaard wel noemen. Je kun hier heerlijk langs het water struinen zonder anderen tegen te komen. Ga op zoek naar beversporen of laat eventjes al je zorgen wegwaaien.

Je vindt de Koornwaard aan de noordrand van Den Bosch, tussen de A2 en het Maxima-kanaal (en nog een klein stukje verder). 

Konikpaarden in de uiterwaard

De Koornwaard tussen tussen de A2 en het kanaal is een kenmerkende uiterwaard, een uitgestrekte strook van de oever van de Maas tot de Maasdijk. Steek je het Maxima-kanaal over, dan kom je uit bij een bijzonder deel van de Maasuiterwaarden. Waar ooit een vuilnisbelt lag -alleen de buizen denken nog aan de nu grondig ingepakte belt-, vind je nu een mooi natuurgebiedje waar de Konikpaarden en Rode geuzen runderen van FREE Nature grazen. Hier mag je vrij struinen, houd ook hier de hond aan de lijn!

Zandwinning, boten en natuurontwikkeling

Een klein stukje verderop ligt de Koornwaardse plas, ook de letterlijke thuishaven van Watersportvereniging Neptunus. Deze plas is ooit ontstaan na zandwinning. Natuur stond in die tijd niet bovenaan de agenda, waardoor een tientallen meters diepe plas met steile oevers overbleef, waar weinig natuurwaarden te vinden waren. Maar daar is in de afgelopen jaren gelukkig verandering in gekomen. Nu wordt er hard gewerkt aan verondieping van de plas, worden er eilandjes aangelegd en de ooit steile oevers lopen nu veel geleidelijker af. Zonlicht kan de bodem weer bereiken en planten, kleine waterinsecten en vissen komen hier weer op af. Dit trekt weer allerlei watervogels aan. Zowel boven als onder water keert de riviernatuur massaal terug. Meest in het oog springend zijn wel de lepelaars die je hier bijna dagelijks ziet rondscharrelen in het ondiepe water.

Let op: de Koornwaardse Plas is nu nog niet goed toegankelijk vanwege de werkzaamheden!

Lees alles over de herinrichting in de folder >>

Natuurmonumenten is trots op het gebied dat in de loop der jaren weer zo aantrekkelijk is geworden. Dit doen wij niet alleen en het werk is nog niet klaar. Grondbank GMG (onderdeel van K3) staat aan de lat van de uitvoering van de herinrichting. En met Neptunus en tientallen vrijwilligers hebben we de afgelopen jaren de oevers schoongemaakt tijdens de landelijke 'Schone Maas'-actie.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid