De paden op de Kampina zijn heel erg nat. Sommige paden zijn zelfs onbegaanbaar: door de diepe kuilen niet veilig om te betreden. Het is niet de bedoeling om buiten de paden te lopen. Daarmee verstoor je namelijk dieren en vertrap je planten. De verwachting is dat dit zeker tot aan de zomer gaat duren.Â
Â
Wandel over velden, langs het Winkelsven en bewonder het gevarieerde landschap.
Je komt er straks terug, maar aan de overkant van de weg heb je alvast een prachtig vergezicht over het dal van Beerze met zijn watervogels. Let wel op eventueel langsrazend verkeer!
Misschien zie je in de winter hier de pijlstaart, de brilduiker of zaagbekken. 's Zomers zie je hier onder andere de wilde eend, grote zilverreiger en futen (foto).
Aan het einde van de wandeling kom je nogmaals langs deze vlakte.Â
2. De Logtsevelden
Links van het pad kijk je uit over de Logtse velden. Tussen de waterrijke bossen liggen open stukken. Dit waren vroeger beemden, grashooilanden, die in de natte seizoenen meestal onder water stonden. Vroeger werd dit gebied kort begraasd en gehooid.
Het is nu een ideale schuilplaats voor diverse soorten dieren, zoals bijvoorbeeld reeën. De begroeiing die je hier ziet zijn veelal elzen, populieren en wilgen. Aan de andere kant is in het riet regelmatig de kleine karekiet te horen!
3. Banisveld
Rechts achter je ligt Banisveld. Vóór 1990 was dit landbouwgebied met veel maïs. En de oude, inmiddels afgedekte vuilnisbelt herken je nog door de hoge bult in het veld.
Natuurmonumenten gaf hier opdracht om zo'n 50 cm landbouwgrond af te graven, zodat de originele grond boven kwam. De kosten hiervoor waren € 0,- euro, omdat de aannemer de afgegraven grond mocht doorverkopen. Een win-win situatie dus.
Ondertussen is het gebied van een grootschalig landbouwgebied veranderd in natuur, waar nu al 300 verschillende soorten planten zijn aangetroffen!