Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandel op Kampina en tel de mestkevers die je ziet

06 mei 2019 | Irma de Potter

De boswachters van Natuurmonumenten staan op de Kampina voor een raadsel. Waar zijn toch de mestkevers die je in dit gebied wel verwacht? Kijken we niet goed of zijn het er gewoon echt zo weinig? Zonder er meteen een wetenschappelijk onderzoek op los te laten, willen we toch proberen om een iets beter beeld te krijgen, want ze hebben een belangrijke functie in de natuur. Daarom roepen we nu de hulp in van de bezoekers van Kampina. Help jij mee?

Driehoornmestkever bij zijn hol

Drollenroller

Wie vaker in de natuur komt, heeft ze vast wel eens op het pad gezien. Van die zwarte ronde kevers met een metallic paarse glans. Vaak zie je ze zwaar zwoegend een grote mestbal met zich mee rollen. De mest is afkomstig uit de keutels, vijgen en vlaaien van planteneters, zoals konijnen, paarden en runderen. De mestkever eet er zelf van, maar maakt er met zijn poten ook ballen van. Deze rolt hij naar zijn tunnels, die tot diep in de grond lopen. Daar legt het vrouwtjes er een eitje in en zo heeft de larve meteen te eten als hij uit het ei kruipt. Aan het aanbod van mest ligt het dus niet. Want grazers zijn er genoeg op Kampina en die zijn niet ontwormd met medicijnen. Prima mest dus, maar waar zijn dan de vele mestkevers?

Recyclekever

Mestkevers zijn echte bodemverbeteraars. Ze recyclen de mest door er zelf van te eten, maar ook door het te begraven. Dan kunnen bodemschimmels en ,- bacteriën de mest beter afbreken en komen belangrijke voedingsstoffen beschikbaar die plantenwortels opnemen. En daar profiteert de natuur weer van. Zijn inspanningen zijn niet gering, want per dag kan één mestkever wel 250 keer zijn eigen gewicht aan mest begraven. Een echte krachtpatser dus.

mestkevers op Koeienvlaai

Mestkevers op koeienvlaai

Tel jij mee?

Er leven verschillende soorten mestkevers op de Kampina, die veel op elkaar lijken. Voor deze telactie maken we daar geen onderscheid in. We vragen je tijdens je wandeling gewoon het aantal mestkevers te tellen die je ziet. Loop hiervoor een gemarkeerde route op de Kampina en tel de kevers. Het aantal en de route die je hebt gelopen kun je dan doormailen aan mij, boswachter Irma de Potter op [email protected]

Irma de Potter
Irma de Potter