Ga direct naar inhoud
Nieuws

De werkweek van de coördinator natuurbeheer

27 november 2024 | Annette den Dulk

Luc Roosen, onze coördinator natuurbeheer, gaat in de loop van 2025 na ruim 40 dienstjaren bij Natuurmonumenten met pensioen. Het gapende gat dat ontstaat wil het beheerteam graag voor zijn, zodat Luc zijn opvolg(st)er zelf wegwijs kan maken. In het beheerteam Midden-Brabant staat dus een vacature open. Maar wat doet een coördinator natuurbeheer eigenlijk? We vragen Luc om een inkijkje in zijn werkweek.

natuurgebied Kampina

Voor de Midden-Brabantse gebieden Kampina, Oisterwijkse Bossen en Vennen en het Moegestels Broek is Luc Roosen de coördinator natuurbeheer. Bij elkaar zo’n 2450 hectare aan natuur waar hij met zijn team boswachters zorg voor draagt. De Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn Natura 2000-gebieden en ontvangen jaarlijks 850.000 unieke bezoekers. Kenmerkend voor deze gebieden zijn de heide, akkers, bijzondere graslanden, beken en vennen en de cultuurlandschappen Balsvoort en Groot Speijck. Door deze twee gebieden lopen 14 wandelroutes van Natuurmonumenten, waarvan twee semi-verharde routes die geschikt zijn voor rolstoel, rollator en kinderwagens. Daarnaast hebben beide gebieden ruiter- en menroutes en lopen er diverse fietspaden door beide gebieden. Het Moergestels Broek is een weidevogelgebied waar geen voorzieningen zijn voor het ontvangen van bezoekers. 

De werkweek

Luc: “Ik heb geen vast stramien voor mijn werkweek, maar ik kan natuurlijk wel een indruk geven van mijn werkzaamheden. Doorgaans start ik de dag in onze werkschuur ‘op de Logt’ met een bak koffie samen met collega’s en vrijwilligers. Meestal kruip ik daarna achter mijn bureau en beantwoord mijn mails en bel met collega’s, aannemers en boeren. Op de Kampina werken we bijvoorbeeld al meer dan 25 jaar intensief samen met een pachter: de biologische vleesveehouder Oomen. Zij dragen zorg voor de begrazing van 1000 hectare heide met Aquitaine koeien en met Jersey ossen op de overstromingsvlakte van de Logtsevelden. Daarnaast beheren ze 200 hectare aan graslanden en akkers. Daarna is het tijd om een ronde buiten te maken. Ik probeer dan ook altijd onze schaapherder op te zoeken. Omdat hij met een kudde van 150 Schoonebeker schapen de Kampina doorkruist, kent hij het gebied op zijn duimpje en soms weet hij al meer dan ik! De middag is vaak gedeeltelijk gevuld met overleg. Zo zitten we bijvoorbeeld twee keer per maand samen met een kleine afvaardiging uit de verschillende disciplines in het beheerteam, zodat we van elkaar op de hoogte zijn wat er speelt en je kunt sparren over de beste aanpak. Ook zit ik om tafel met de projectleider voor onze werkzaamheden die voortkomen uit Programma Natuur of thuis aan de keukentafel bij de pachters voor het beheer van onze gronden.”

Beheer

Qua beheer voert het team een grote diversiteit aan werkzaamheden uit, zoals maaien, plaggen, chopperen, opslag verwijderen op de hei, raster- en padenonderhoud, snoeien, boomveiligheid en exotenbestrijding. Ook de waterhuishouding, zoals verdrogings- en vernattingsmaatregelen, vallen onder het beheer, net als het onderhoud van recreatieve voorzieningen. Luc: “Wij voeren deze klussen uit samen met een grote groep beheervrijwilligers. Zij zijn echt een onmisbare schakel in ons werk! Ook werken we veel samen met aannemers en de WSD.” Alle werkzaamheden zijn vastgelegd in een digitaal systeem. Daaruit volgt de planning. Luc vervolgt: “Op maandagochtend bespreken we de planning en stemmen af wat die week kan plaatsvinden. Soms maak je een planning en laten de weersomstandigheden het niet toe om ze uit te voeren. Dat bekijk ik dus op maandag samen met het team boswachters dat actief is op de Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen en Moergestels Broek.”

Contacten

Als coördinator natuurbeheer ben je het gezicht van Natuurmonumenten en het aanspreekpunt voor iedereen: van bezoekers tot omwonenden en van ondernemers tot het lokale bestuur. “Het ene moment sta ik met mijn voeten middenin de natuur om het werk van de aannemer te begeleiden, het andere moment zit ik in overleg met het Waterschap over dijken die zij willen gaan verstevigen. Ook met de politie, brandweer, boeren en recreatieondernemers – zoals campings en horeca – heb ik regelmatig contact. Dat geldt ook voor de wegbeheerders en buitendienstmedewerkers van de gemeenten Oisterwijk en Boxtel.”

Vacature

Luc is aan het aftellen richting zijn pensionering en draagt zijn kennis graag persoonlijk over aan zijn opvolg(st)er. Zo kan hij straks met een gerust hart van zijn welverdiende pensioen gaan genieten. Reageren op deze vacature kan tot uiterlijk 2 december. Je vindt de vacature via deze link.

Luc Roosen op de Kampina

Coördinator Natuurbeheer Luc Roosen op de Kampina

Annette den Dulk
Annette den Dulk