Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachters Ecologie (her)ontdekken nieuwe soorten in natuurgebied Kampina

28 juni 2023 | Annette den Dulk

Boswachters Ecologie Gijs Clements, Tjitske Dalderup en hun excursiegenoten ontdekten vorige week nieuwe en lang niet waargenomen soorten in natuurgebied Kampina van Natuurmonumenten. Zo troffen ze in de gedempte Heiloop de grote boterbloem en de rosse vossenstaart. Die laatste is vrij zeldzaam in Noord-Brabant. “Ik had die rosse vossenstaart nog nooit gezien”, zegt Gijs enthousiast, “ik had ‘m ook niet verwacht en dat maakt het een extra leuke ontdekking!”. De ecologen hadden op andere plekken op de Kampina ontmoetingen met boomkikkers en vonden de gevlekte orchis. De groep kijkt dankzij deze waarnemingen terug op een meer dan geslaagde excursie.

boomkikker

Grote Boterbloem

Sinds 2016 is de grote boterbloem niet meer waargenomen in het natuurgebied. Destijds stond deze gele bloem in de omgeving van het Belversven en in de overstromingsvlakte. De grote boterbloem komt veel voor in laagveengebieden, maar is elders vrij zeldzaam. Een bijzondere vondst dus. Gijs: “De grote boterbloem houdt van zon, relatief schoon water en staat vaak op kwelplekken. Dat we hem nu in de gedempte Heiloop gevonden hebben is een positieve indicator waar ik blij van word”.

grote boterbloem

grote boterbloem

Rosse vossenstaart

De rosse vossenstaart ontleent zijn naam aan de rode kleur die hij even heeft tijdens de bloei. Deze grassoort heeft natte plekken nodig met een wisselende temperatuur en is te vinden op voedselrijke gronden. Gijs: “De rosse vossenstaart is een algemene soort langs de rivieren, maar is vrij zeldzaam in Noord-Brabant. Voor ons dus een hele verrassing dat we ‘m aantroffen in de gedempte Heiloop!”

rosse vossenstaart

rosse vossenstaart

Boomkikker

De boomkikker is een kleine grasgroene kikker met zuignapjes aan het einde van vingers en tenen. Ze zitten graag oevervegetatie of struweel. Tjitske: “Tot zo’n zes jaar geleden kwam de boomkikker nog voor bij onze buren. De laatste jaren eigenlijk alleen nog aan de rand van het gebied. Tot nu!”. Op de vraag hoe dat komt, antwoordt de ecologe: “Dat is de grote vraag. In 2019 hebben we een aantal poelen groter en ondieper gemaakt en hebben we landhabitat gecreëerd. Dat betekent dat we boomstronken hebben neergezet waar braamstruwelen kunnen ontwikkelen. Op deze manier kunnen de koeien in het gebied er niet bij en hebben de boomkikkers een veilige plek om te overwinteren. Of dat er echt toe heeft geleid dat de boomkikker zich nu ook ineens talrijker in het gebied laat zien kunnen we niet met zekerheid zeggen.”

Gevlekte orchis

Tot slot troffen de ecologen meerdere gevlekte orchissen. Een leuke soort die af en toe opduikt. Een orchideeënsoort die houdt van zon en vochtige of zelfs natte voeten. Deze soort is vrij zeldzaam in het oosten en midden van het land. De bloeitijd is van juni tot augustus, dus als je binnenkort een bezoek aan de Kampina brengt: houd je ogen open!

gevlekte orchis

gevlekte orchis

Zelf de natuur op de Kampina ontdekken?

Gijs en Tjitske wandelden in de omgeving van Banisveld en Smalbroeken: Wandelroute Cultuurhistorisch Banisveld bij Boxtel, met start op de parkeerplaats Brinksdijk en aangegeven met rode pijltjes.

Annette den Dulk
Annette den Dulk