Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boomkikker voor het eerst waargenomen op Kampina

12 mei 2016 | Sander Verwoerd

Natuurgebied Kampina heeft er een zeldzaam dier bij: de boomkikker. Zeer speciaal, want de boomkikker kwam nog niet in dit gebied voor.

Boomkikker voor het eerst waargenomen op Kampina

“Samen met andere vrijwilligers was ik al de hele dag al op pad geweest in de natuur. We wilden eigenlijk net de dag afronden, toen mijn oog op hele bijzondere kikker viel. Hij was helemaal groen,” begint vrijwilliger Jos Kerssemakers enthousiast zijn verhaal. Nadat ze het dier met een schepnet hadden gevangen, werd direct duidelijk dat het om een vrouwelijk boomkikker ging. “Zeer bijzonder, want boomkikkers kwamen in de Kampina nog niet voor.”

Een echte wandelaar

Eind vorige eeuw ging het bergafwaarts met de boomkikker. In Nederland nam de verspreiding af met maar liefst tachtig procent. Daarom zijn op diverse plekken boomkikkers opnieuw uitgezet. “Reptielenexperts van Stichting RAVON gaan er vanuit dat de boomkikker die wij hebben gezien, zich vanuit het naastgelegen natuurgebied De Mortelen naar de Kampina heeft verplaatst. Daar zijn ze enkele jaren geleden door Brabants Landschap uitgezet,” legt Kerssemakers uit.

Natuurgebieden met elkaar verbinden werpt vruchten af!

Dankzij de ontwikkeling van het Banisveld tot natuurgebied, heeft de boomkikker zich kunnen verplaatsen van de Mortelen naar de Kampina. Het lijkt er op dat er een nieuwe populatie ontstaat op de Kampina en daarmee komt het duurzaam overleven van deze bijzondere kikker steeds dichterbij. “Dat is een kroon op ons werk”, aldus boswachter Erwin.

Een uitstekende klimmer

De boomkikker (Hyla arborea) is een kleine grasgroene kikker die uitstekend kan klimmen. Met zijn zuignapjes aan het einde van vingers en tenen kan hij zich goed vasthouden aan bomen. “Mannetjes hebben een hele grote kwaakblaas en vanaf half april geven ze luidruchtige concerten om indruk te maken op de vrouwtjes”, vertelt Erwin de Hoop, boswachter bij Natuurmonumenten. Op zijn flanken heeft de boomkikker een bruine band.

Boomkikker is van harte welkom!

Natuurmonumenten is blij met de komst van deze glanzende, groene amfibie. “Het is een teken dat het goed gaat met de boomkikker. We gaan kijken of meerdere boomkikkers de oversteek vanuit de Mortelen hebben gemaakt,” aldus boswachter Erwin. “De kans dat er meer gaan komen is groot.” De boomkikker heeft baat bij rust, dus Natuurmonumenten vertelt niet waar de boomkikker is gespot. Maar wie andere kikkers wilt zien, kan de veertienvennenroute lopen. Dan heb je gegarandeerd succes!

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd