Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Grafheuvels, Leersum

Waar: Kaapse Bossen

Grafheuvels, Leersum
1 uur 36
4,8 km

Over de route

Een bosrijke route langs smeltwaterdalen en Darthuizerberg, dromerige beuken met roffelende spechten en eeuwenoude grafheuvels. Geniet van de rust en ruimte om je heen, midden op de Utrechtse heuvelrug. 

In het bos volg je de wandelroute met groene aanduidingen.

Waar kun je starten

Uitkijktoren De Kaap in de Kaapse Bossen
Startpunt

Leersum, Groene Entree Hoogstraat

Wat kom je onderweg tegen?

Bunkertje bij Hoogstraat

1. Bunkertje bij Hoogstraat

In het bos bij Hoogstraat staan twee kleine bunkers, waarvan deze vlak langs het wandelpad. Het is niet bekend wanneer of waarvoor deze bunkers gebouwd zijn. Het meest spannende verhaal is dat de bunkers met een ondergronds gangenstelsel verbonden zijn met het oude landhuis De Hoogstraat. Hier woonde voormalig minister-president Hendrikus Colijn van 1920 tot in 1940. Daarna gebruikte het Duitse Arbeidsfront het landhuis als herstellingsoord. Zowel in de kelder van het landhuis als in de bunkers zijn geen sporen van een oude gang gevonden. Meer aannemelijk is dat de bunker als uitkijkpost diende in de periode dat Duitse militairen verbleven in het oude landhuis. 

Dood hout Kaapse Bossen

2. Dood hout doet leven

Deze boom is tijdens een stevige storm omgevallen. Tegenwoordig wordt een omgevallen boom niet opgeruimd, maar blijft deze liggen. Dood hout, zowel op de grond als staand, is belangrijk voor de biodiversiteit van het bos. Er leven enorm veel insecten en andere kriebelbeestjes van. Die zelf weer belangrijke voedselbron zijn voor andere dieren in het bos. Ook geeft de vertering van de boom langzaam voedingsstoffen terug aan de bosbodem. En dat is hard nodig, want die is de laatste decennia flink verzuurd. 

Grafheuvels Hoogstraat

3. Grafheuvels

Langs deze weg liggen zo'n 10 grafheuvels tussen de twee- tot vierduizend jaar oud. Een grafheuvel is een opgeworpen heuvel om een graf te markeren. In eerste instantie werden onder de heuvels vooraanstaande personen uit de samenleving begraven. In de eeuwen daarna werden de grafheuvels echter nog gebruikt om andere personen te begraven in dezelfde grafheuvels. Dit konden gewone begravingen zijn of crematies. Vaak werden de monumenten hierbij ook verhoogd of verbreed. De grafheuvels zijn nu beschermd als archeologisch monument. Om de heuvels herkenbaar te laten zijn, worden ze vrijgehouden van begroeiing. 

Loop deze weg op en neer om de verschillende grafheuvels te zien. Zowel links als rechts liggen een aantal prachtexemplaren. De wandelroute loopt vanaf dit punt weer verder. 

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda