Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open bosranden voor het Imstenraderbos

25 augustus 2024 | Bianca de Craen

Vandaag starten in het Imstenraderbos de werkzaamheden aan de bosranden. In dit eeuwenoude beuken-eikenbos leven tal van dieren, zoals vleermuizen, bosuilen en zelfs haviken. Om de bosranden net zo’n hoge kwaliteit te geven als de rest van het bos, maken we er open gedeeltes in. Zo vinden meer planten en dieren hier een plek om te leven.

Grasmus

Nu vormen veel bosranden in het Imstenraderbos een harde grens met de graslanden daarnaast. De hoge begroeiing in het bos gaat gelijk over in de lage begroeiing van het grasland. Daardoor is er minder diversiteit aan planten en dieren, die normaal juist in deze overgangen veel voorkomen.

De komende tijd maken we open gedeeltes in de bosrand. Daardoor ontstaat er een onregelmatige bosrand die geleidelijk overgaat van open veld naar steeds hogere begroeiing. Op termijn groeien er bomen en struiken van allerlei soorten en leeftijden. Tal van planten en dieren vinden hier een plek om te leven. Er broeden verschillende zangvogels. En ook allerlei insecten, slakken en paddenstoelen profiteren van dit beheer.

Doorkijk over de velden vanuit het Imstenraderbos

Doorkijk vanuit het Imstenraderbos

Samen sterk voor natuur

De werkzaamheden in het Imstenraderbos vinden plaats met steun van het Programma Natuur voor Natura 2000-gebieden, waarmee provincie en Rijk het herstel van kwetsbare natuurgebieden ondersteunen. Wil je meer weten over natuurherstel in het Imstenraderbos of elders in het Geleenbeekdal? Kijk dan op onze projectpagina

Bianca de Craen
Bianca de Craen