Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Zuid Huis ter Heide bij Tilburg

Waar: Huis ter Heide

Huis ter Heide in de herfst
2 uur 6
6,32 km

Over de route

Wandel in natuurgebied Huis ter Heide door stukken naald- en loofbossen en passeer open velden en weidse vennen. De route is aangegeven met rode routepaaltjes.

Het vlonderpad over het Moerven is tijdelijk niet toegankelijk. 

Door de vele regen van het afgelopen jaar stond het venwater zo hoog dat het vlonderpad totaal onder water stond. Dit heeft tot schade aan de vlonders geleid. Het is nu niet veilig voor gebruik. Als de omstandigheden geschikt zijn, wordt het gerepareerd. U kunt deze wandeling overigens gewoon volgen, want die gaat langs en niet over het vlonder. 

 

Waar kun je starten

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide
Startpunt

Parkeerplaats bij Middelstraat

Wat kom je onderweg tegen?

Tussen dorp en natuur

1. Tussen dorp en natuur

Rechts zie je het dorpsgezicht van De Moer, links natuurgebied Huis ter Heide.Turf De Moer is één van de drie kerkdorpen van Loon op Zand. Het dorp dankt zijn naam aan het veen dat hier vroeger was. Veengebieden of veenmoerassen waar turf werd of wordt gestoken, werden namelijk ook wel moer genoemd.

Kikkerpoel

2. Kikkerpoel

Geniet vanaf het bankje van de vergezichten en bewonder de karakteristieke boom. Loop het paadje in tegenover de bank en ontdek de poel waar onder andere de groene kikker leeft. Langs de oever van de poel groeit gele lis, drijvend fonteinkruid, waterzuring en pijlkruid. In de lente en zomer kun je hier de gewone waterjuffer en de azuur waterjuffer rond zien vliegen.Heikikker Naast de groene kikker, leven er allerlei amfibieën op Huis ter Heide. In meerdere vennen in het natuurgebied leven onder andere de vinpootsalamander, kamsalamander en heikikker. Deze laatste staat bekend om zijn kleurwisseling in de paartijd eind februari. De mannetjes kleuren dan helemaal blauw!

Hardhout
Hardhout

3. Hardhout

Betreed het landgoed via een laan met fraaie bomen: de Robinia pseudoacacia. In het verleden werd deze acacia door Brabantse boeren gebruikt als weipaal. Het is hardhout, dus het vergaat niet snel en het is sterker dan eikenhout.Herkenbare boom De stam van de Robinia heeft meestal diepe groeven, de takken zijn kaal en hebben scherpe stekels. Het blad groeit vrij laat aan de boom en heeft eironde, gaafrandige deelbladeren. De boom staat in juni en juli in bloei en ruikt dan heerlijk zoet.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda