Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute langs een explosief verleden, bij Kaatsheuvel

Waar: Huis ter Heide

Wandelroute langs een explosief verleden, bij Kaatsheuvel
50 minuten
2,5 km

Over de route

Wandel mee langs een vijftal objecten die herinneren aan het explosieve verleden van het bosgebiedje de M.A.St. Deze voormalige Munitions Ausgabe Stelle van de Duitsers werd op 5 september 1944 opgeblazen. Met een smartphone kun je langs de route via QR-codes meer lezen over de bomkraters, de loopgraaf en andere nog zichtbare elementen. Kijk ook op deketsheuvel.nl voor meer informatie.

Volg de witte pijltjes tijdens je route, scan de bordjes met info onderweg.

Waar kun je starten

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide
Startpunt

Parkeerplaats Horst

Wat kom je onderweg tegen?

Monument V2-bom

1. Start van de route

Vandaag reis je terug in de tijd, naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. Loop via het Hertogenpad, links van het voormalig café, naar de voetgangersbrug over de N261. Aan de andere kant vind je een herdenkingsmonument in de vorm van een granaat.

Deze route is een initiatief van de lokale heemkundekring De Ketsheuvel in samenwerking met Natuurmonumenten. Op de website deketsheuvel.nl vind je meer historische informatie over de omgeving.

Oude foto Tweede Wereldoorlog

2. Vredesmonument

Hier start de gemarkeerde wandeling. Op het herdenkingsmonument na is er weinig dat aan het ‘explosieve’ verleden herinnert van dit gedeelte van de Loonse en Drunense Duinen. Tenzij je weet waar je moet kijken! En dat zullen we je tijdens dit ommetje laten zien.

Deze route heet officieel de M.A.St.- wandeling. M.A.St. is een afkorting voor ‘Munitions Ausgabe Stelle’. Met andere woorden, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog lag hier een munitiedepot van de Duitsers. Het depot was ca. 80 ha. groot en er omheen lag een verboden zone van 275 ha.

Parkeerhaven munitiedpot
Plattegrond Mast

3. Parkeerhavens of...?

Lang werd gedacht dat dit parkeerhavens voor vrachtwagens waren. Inmiddels is duidelijk dat op deze locaties munitiebunkers stonden. In de oorlog werden op tal van plekken in bossen munitiebunkers gebouwd. Dit gebeurde vooral in dichte bossen, zodat vijandelijke vliegtuigen de locaties niet konden zien en de munitie dus veilig lag. In deze bunkers hadden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog munitie opgeslagen. De gemetselde bunkers waren 5 x 6 meter groot. De zandwallen tegen de muren waren bedoeld om bij een explosie een kettingreactie met naastgelegen bunkers te voorkomen. Restanten van deze zandwallen zijn nu nog op veel plaatsen in het bos zichtbaar.

Ga na dit punt linksaf, naar de bomkraters.

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda