Bloemrijke akkers op Huis ter Heide ingezaaid
Eindelijk regen! De natuur van Huis ter Heide kon zich even laven aan een paar fikse buien. Al meer dan een maand werd de buienradar door de boswachter nauwlettend in de gaten gehouden, want zaaien in een gortdroge tijd is bij voorbaat al mislukt. Maar door de verlossende buien kon Natuurmonumenten op haar akkers aan de slag met het zaaien van oude gewassen als boekweit en Sint Jansrogge. Door het te mengen met zaden van onder meer klaproos, korenbloem, bolderik, luzerne en zonnebloem is het er straks een feest voor het oog. Maar nog belangrijker: Het is een bron van voedsel voor het insectenleven.
Nu moet het gebeuren!
Nu moet het echt gebeuren, wist ook Piet van Laarhoven, boer in ruste en nu hobbymatig bezig met allerlei oude graan- en akkergewassen. “Het zaad heeft regen nodig om te kunnen ontkiemen, daarna redt het zich wel weer even”, vertelt hij. Al de avond voor de buien sprong hij op de tractor om voor Natuurmonumenten akkers op Huis ter Heide in te zaaien. De droge bodem veroorzaakte grote zandwolken, wat zijn zicht behoorlijk beperkte. Gestaag werkte hij door tot de duisternis viel, om de volgende ochtend het werk weer voort te zetten.
Zonder regen ook geen nectar
De bloei van de akkers is door het late zaaien met een maand vertraagd en daarmee kunnen de insecten ook pas een maand later bij deze grote nectarbronnen terecht. “En dan is het nog maar te hopen dat er in de bloeitijd ook wat regen valt”, zegt van Laarhoven, “want planten hebben voldoende water nodig om nectar te produceren. Ik heb meegemaakt dat er in een droge zomer op een bloeiende boekweitakker nauwelijks bijen vlogen, terwijl het er normaal zoemt van de insecten”.
Jammerkoren
Piet van Laarhoven zaait nu op verschillende akkers oude graangewassen en boekweit in. Deze laatste is geen graansoort, maar een plant uit de duizendknoopfamilie. “Het is heel makkelijk te verbouwen”, zegt hij, “maar je moet er wel met je aandacht bijblijven. De plant is zo kwetsbaar, dat je na één nacht vorst je hele oogst kwijt bent. Dat is me al wel eens overkomen! Erg jammer, boeren noemen het daarom ook wel jammerkoren". Het zaad van de boekweit afkomstig van deze akkers, wordt in de Kerkhovense Molen in Oisterwijk gemalen en verwerkt in het pannenkoekenmeel.
Wandelen langs de bloemrijke akkers
Naar verwachting staan de akkers rond half juli te bloeien. Eén van de oudste akkertjes tref je langs de rode wandelroute op Huis ter Heide. Die bloeit ieder jaar prachtig. Maar wandel ook eens door het Kraanven over de onverharde paden Duiksehoef en Eerste dwarsbaan in Kaatsheuvel.