Amfibieën in de startblokken op Huis ter Heide
De lente komt er aan! Overdag warmt het door de zon al heerlijk op en ook de nachttemperaturen gaan langzaam maar zeker omhoog. Met de regen die de komende dagen ook nog wordt verwacht, gaat voor de amfibieën het sein op groen en voltrekt zich een groot natuurfenomeen, de paddentrek. Padden en andere amfibieën verlaten massaal hun winterverblijf en trekken naar de voorplantingswateren. Voor de gemeente Loon op Zand en Natuurmonumenten is dat hét moment om het Spinderspad tijdelijk af te sluiten, zodat deze dieren veilig kunnen oversteken. De weg is afgesloten vanaf donderdag 22 februari tot het einde van de paddentrek rond eind april
Ontwaakt uit de winterslaap
In de herfst zoeken amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders een droge plek op het land, waar zij in holletjes en onder een dik laag bladafval in winterslaap gaan. Die trek van het water naar het land verloopt geleidelijk en daardoor onopvallend. Maar in de lente krijgen ze allemaal tegelijk een wake-up call. Op Huis ter Heide trekken ze massaal vanuit het bos naar de vennen.
Veilig oversteken
Bij hun tocht naar het water moeten de amfibieën vaak wegen oversteken. Als de zon de hele dag op het asfalt heeft geschenen, gebruiken deze koudbloedige dieren het opgewarmde asfalt graag om even op te warmen voor het vervolg van hun tocht. Maar dat maakt ze nog kwetsbaarder op wegen waar regelmatig auto’s passeren. Daarom zijn er overal vrijwilligers van paddenwerkgroepen actief om padden over te zetten en zijn er op veel plekken paddentunnels aangelegd. Maar voor het Spinderspad is afsluiting een eenvoudige maatregel.
Minder slachtoffers, meer leven in de vennen
In natuurgebied Huis ter Heide is de trek goed te zien bij het Blauwe Meer. Vooral het Spinderspad is een ‘paddenknooppunt’ in deze periode. Toen jaren geleden bij het Blauwe Meer in slechts twee nachten al 187 platgereden dieren gevonden werden, trok Natuurmonumenten aan de bel bij de gemeente. De gemeente Loon op Zand reageerde snel en adequaat. Sinds dat jaar wordt de weg tijdens de paddentrek afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. En met succes. Bij tellingen blijkt namelijk dat veel meer dieren zich in de verschillende vennen hebben gevestigd.
Parkeerplaats blijft bereikbaar
De parkeerplaats aan de Galgeneindsestraat blijft gewoon bereikbaar met de auto. Van hieruit start de 8 km lange wandelroute door het vennengebied.