Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aanplant van nieuw bos op Huis ter Heide

09 maart 2021 | Irma de Potter

Afgelopen week is Natuurmonumenten in natuurgebied Huis ter Heide gestart met de aanplant van jonge boompjes. Het natuurgebied krijgt er in totaal zes hectare aan bos bij. Deze maand gaan 7000 bomen de grond in en in het najaar volgt nog eens zo een aantal. En dit is pas het begin van het toekomstige bos dat in een paar jaar tijd wordt uitgebreid tot 30.000 bomen. Het geeft de soortenrijkdom van het gebied een enorme impuls.

Aanplant bos

Na 20 jaar beleef je het als bos

De kleine boompjes ter grootte van 60 cm worden op een aantal voormalige landbouwpercelen met de hand aangeplant door boswachters van Natuurmonumenten en medewerkers van WML Facilitair. “Een hele klus”, zegt boswachter Cecile Gulikers. “Voordat mensen het echt als een bos ervaren, zijn we zo twintig jaar verder, maar veel planten en dieren hebben er dan al wel hun plekje gevonden”. Langs de Burg. Letschertweg wordt als een natuurlijke afscheiding van de weg een strook bos aangeplant, die de natuur tevens moet gaan beschermen tegen de lichtvervuiling van het verkeer en het industrieterrein. De grootste plantlocatie ligt aan de noordzijde van afvalstort de Spinder.

Inheemse soorten

Het nieuwe bos bestaat uit verschillende soorten inheemse bomen, waaronder eenstijlige meidoorn, inheemse vogelkers, zoete kers, haagbeuk en fladderiep. Die mix aan wilde, inheemse loofsoorten is goed voor de soortenrijkdom en maakt het bos beter bestand tegen ziekten en allerlei weersinvloeden. Voordat de boompjes de grond in gaan worden hun wortels eerst voorzien van een papje met schimmels, de zogenaamde mycorrhiza. “Die schimmels zijn heel belangrijk, want ze helpen de boomwortels om contact te maken met het bodemleven, zodat ze beter voedingsstoffen kunnen opnemen en beter bestand zijn tegen droogte. En ook het afweersysteem van de boom wordt erdoor geactiveerd, waardoor hij beter beschermd is tegen ziektes”, vervolgt Gulikers.

bos van 18 jaar oud

Dit bosje op Huis ter Heide is 18 jaar geleden aangeplant

Boost voor de bosbodem

De bomen komen op voormalige landbouwgrond te staan.  “We geven de bodem voor het planten een ‘boost’ met een strooisellaag  uit het bos” zegt Cecile Gulikers. “Dat strooisel is vrijgekomen bij de ontwikkeling van een heischraal grasland op de nieuwe natuurbegraafplaats Huis ter Heide. Met het strooisel komen allerlei bacteriën, schimmels en mineralen mee, die de basis vormen van de nieuwe bosbodem. Natuurbegraven Nederland zorgt voor de bomen die wij dit jaar planten. Het laat goed zien dat onze samenwerking ten goede komt aan het hele natuurgebied.

Reeën kunnen er alleen naar kijken

De grootste vijand van deze jonge aanplant zijn de ree en de droogte. “Reeën zijn echte fijnproevers die meteen door hebben waar er jong groen te snacken is”, lacht Gullikers, “Maar ze kunnen er hier alleen naar kijken, want een wildkerend raster moet de reeën de eerste jaren op afstand houden.  Als de bomen groot genoeg zijn, wordt het raster weer verwijderd”.

Irma de Potter
Irma de Potter