Lokaal biologisch roggebrood rechtstreeks van het land
Brummen heeft sinds kort een eigen roggebrood, gemaakt van rogge van de akkers van boer Hans Nieuwenburg en gebakken door Bakkerij Verbeek in Brummen. Van de 10 ton rogge die van de akkers komt, maakt de bakker 12.000 roggebroden die in de regio worden verkocht. De teelt en de productie van het roggebrood gebeurt helemaal door lokale ondernemers met lokale producten.
Korte voedselketens
Het Brummense roggebrood is een voorbeeld van een korte voedselketen. Korte voedselketens passen goed bij een duurzame samenleving. Boeren kunnen hun producten direct leveren aan bewoners en bedrijven in de regio. Dat is goed voor de economische en maatschappelijke positie van de boer ‘dichtbij’. De consument heeft met de aankoop van duurzaam geproduceerd lokaal of regionaal voedsel rechtstreeks invloed op het aantrekkelijker en gezonder worden van het landschap in de eigen omgeving.
Gedeputeerde Peter Drenth: “Direct van de boer naar het bord. Zo krijgt een boer een eerlijke prijs voor zijn product en weet de consument precies waar het brood vandaan komt. En dat draagt bij aan wat wij als provincie erg belangrijk vinden: een toekomstbestendige landbouw die economisch én ecologisch duurzaam is. Dit is hier een mooi voorbeeld van”. Wethouder Pouwel Inberg: “In Brummen geteeld, gebakken en verkocht".
Roggebrood met aandacht voor natuur en landschap
Op verschillende kruidenrijke akkers in de omgeving van Brummen wordt rogge geteeld zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Deze rogge wordt verwerkt tot een uniek streekproduct: ambachtelijk roggebrood met aandacht voor biodiversiteit, natuur en landschap. Het roggebrood is in de streek onder andere verkrijgbaar bij Boerderijwinkel De Nieuwenburgt in Spankeren.
Lokale- en regionale samenwerking
Dit initiatief is tot stand gekomen door Bio Bakker Verbeek en Boerderij De Nieuwenburgt in samenwerking met Natuurmonumenten, Landschapsnetwerk Brummen en Gemeente Brummen.