Knoflookpadden IJsselvallei bij Vroege Vogels TV
Al gezien? Deze televisie-uitzending over de mysterieuze knoflookpadden bij Vroege Vogels? De zeldzame padden leiden een verborgen leven. Hebben goed vergraafbare grond nodig die rijk is aan bodemleven en een netwerk van poelen om zich in voort te planten. Een leefomgeving die schaars is geworden. Het verhaal van de knoflookpadden in de IJsselvallei begon een kleine 20 jaar geleden met een raadselachtige ontdekking door vrijwilliger Tonnie Gerritsen in de vijver van zijn tuin. Kijk je mee?
En dan te bedenken dat zijn ontdekking eigenlijk begon met een buurman die klaagde over de padden die ’s avonds flink tekeer gingen. De zoektocht van Tonnie naar een oplossing voor het geluidsoverlast kreeg een verassende wending. Bij navraag aan een expert - waarin hij uitlegde dat de padden in zijn tuin niet boven water, maar onder water hun kreten uitsloegen - sloeg deze hierbij stijl achterover: het is enkel en alleen de knoflookpad die dit doet!
Vanaf dat moment voelt Tonnie zich ‘begeistert’ door de knoflookpadden, zoals hij dat zelf zegt. En helpt hij enthousiast en vol overgave als vrijwilliger mee in het monitoren van zijn geliefde padden.
Kweekproject knoflookpad
In Nederland gaat het niet goed met de knoflookpad. Het leefgebied wordt steeds meer bedreigd en wordt daarmee schaarser. Om te kunnen voortplanten heeft de knoflookpad water nodig. Hierin zetten de padden hun eisnoeren af en groeien de larven hier uit tot flinke dikkoppen. Als ze volgroeid zijn, gaan ze aan land op zoek naar goed vergraafbare grond met een rijk bodemleven om zich daar overdag en in de winter in te graven.
Deze combinatie van rustig en vaak onberoerde grond met dun bezaaid gewas en poelen is lastig te vinden in Nederland. Natuurmonumenten en Natuurbaland-Limes hebben de knoflookpad daarom een handje geholpen en werken een aantal jaar aan een kweekproject. In hun kweekkas kweekt Natuurbaland-Limes delen van eiersnoeren op. Brengen vervolgens deze eieren en larven terug in de Zuidelijke IJsselvallei, om hier verder te groeien en zich vervolgens later voort te kunnen planten.
Project van lange adem
Tien jaar geleden, bij aanvang van het project, werden vier volwassen padden teruggevonden. Vorig jaar waren dat er al 21. Volgens ecoloog Paul van Hoof van Natuurbalans-
Limes, blijft het een project van lange adem. Wat hem er niet van weerhoudt om zich te blijven inzetten voor de knoflookpad!
Bekijk de uitzending Vroege Vogels TV
In de uitzending zie je presentator Menno Bentveld, samen met Paul van Hoof en Tonnie Gerritsen op zoek naar de knoflookpadden. Hebben ze geluk en vinden ze tijdens de opname volwassen padden of larven?
Bekijk de volledige uitzending terug via de website van Vroege Vogels TV.
Of bekijk de fragmenten met bijbehorende artikelen:
- Grootste ontdekking in de vijver van Tonnie
- Kamertjeslandschap van de Zuidelijke IJsselvallei
- Corridor voor vlinders werkt in het Leusveld
Het mysterieuze leven van knoflookpadden
Nieuwsgierig naar het mysterieuze leven van de knoflookpadden en het kweek- en uitzetprogramma in de Zuidelijke IJsselvallei?
- Knoflookpadden op liefdespad
- Geslaagde voorplanting knoflookpadden