Gaat het vlotten met de visdief?
Wanneer je met een verrekijker de Hemelrijkse Waard afspeurt, ontdek je een waar vogelparadijs. Eén van de vogels die je binnenkort weer kunt zien, is het visdiefje. Net als veel andere broedvogels, heeft ook deze viseter het moeilijk. De vogelwerkgroep van IVN Oss en Natuurmonumenten hopen nu met een broedvlot in de nevengeul een rustige plek te creëren voor meerdere visdiefpaartjes die binnenkort terugkeren uit West-Afrika.
Riviernatuur ontwikkelt zich
Enkele jaren geleden was de natuurinrichting van de Hemelrijkse waard (Oss) klaar. Dat betekende dat de natuur vanaf dat moment haar gang kon gaan. In de eerste jaren ontstond er een zogeheten pionierssituatie. Met nog weinig plantengroei en veel kale (klei)grond, in de uiterwaard en op de eilandjes tussen de nevengeul en de Maas. Dit was ideaal voor visdiefjes, kluten en kleine plevieren die hier kwamen broeden. Met het dichtgroeien van de eilanden nam ook het aantal broedparen weer af, wat hoort bij dit natuurlijke proces.
Toen er twee jaar geleden een broedende visdief gespot werd op een van de boomriffen, ontstond bij Rens Sommers het idee van een broedvlot. Het aantal broedende visdiefjes gaat namelijk landelijk helaas nog steeds achteruit, zeker in het rivierengebied zie je hem minder. Dus iedere hulp is welkom. Vogelwerkgroep IVN Oss en Natuurmonumenten omarmden dit plan en leden van de vogelwerkgroep gingen enthousiast aan de slag. Door corona kon het vorig jaar niet geplaatst worden, maar eind maart was het dan zover. Het drijvende vlot, waar meerdere broedparen op kunnen zitten, werd in klein comité te water gelaten. De vogelaars wachten nu vol spanning af!
Kraamkamer van de natuur
Helaas hebben veel vogels het in Nederland niet makkelijk. Geschikte broedplekken zijn lastiger te vinden en de grotere drukte in de natuur zorgt voor onrust. Vooral loslopende honden verstoren de vogels die op zoek zijn naar een geschikte nestplek of weg moeten vluchten van hun eieren. Juist die rust is in het broedseizoen nog eens extra belangrijk. De boswachters kunnen het dan ook niet vaak genoeg benadrukken: houd de hond aan de lijn. Struinen kan in de uiterwaard nog steeds, maar wees extra oplettend.