De nieuwe uitkijktoren in het Hegewiersterfjild die in april officieel geopend werd, is een historisch monument rijker, bestaande uit een oeroude zwerfsteen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben het monument ontworpen en gebouwd van opgegraven materiaal van de oorspronkelijke stins De Hege Wier.
Na jarenlang graven, grond verzetten en bouwen, worden de werkzaamheden in het Hegewiersterfjild deze maand afgerond. De maatregelen die zijn genomen hebben er aan bijgedragen dat het gebied robuuster, geschikter voor vogels en beter beleefbaar is geworden.
Het weidevogelbroedseizoen is inmiddels ook in het Hegewiersterjild ten einde en kent dit jaar duidelijke hoogte- en dieptepunten. De hoeveelheid vogels en vliegvlugge weidevogelkuikens was over het algemeen ongekend. De vogelgriep heeft daarentegen ook flink huisgehouden in het natuurgebied.
Om het leefgebied voor wad- en weidevogels te vergroten en te verbeteren, is Natuurmonumenten al een aantal jaren bezig met de herinrichting van het Hegewiersterfjild. Droge landbouwpercelen worden afgegraven en de oude greppel- en slenkenstructuur teruggebracht zodat er een vochtig leefgebied voor weidevogels ontstaat, en er zijn schelpeneilanden gecreëerd die als broedplek dienen voor wadvogels. Tegelijkertijd worden de voorzieningen om dit unieke natuurgebied te kunnen beleven aangepakt en uitgebreid.
Om het leefgebied voor wad- en weidevogels verder te vergroten, is Natuurmonumenten gestart met de herinrichting van enkele percelen in het Hegewiersterfjild. De droge landbouwpercelen worden afgegraven zodat ze natter en beter geschikt worden voor weidevogels in het voorjaar en voor wad- en trekvogels in het najaar. Als gevolg hiervan kunnen bezoekers straks nóg beter van dit bijzondere natuurgebied genieten.