Ga direct naar inhoud
Nieuws

Brandbom gevonden in Hassinkbos bij Epse

07 april 2021 | Jantine Wesselink

In het Hassinkbos bij Epse, Achterhoek, is een bom gevonden uit WOII. Dat klinkt wellicht als een spannend jongensboek, maar is dat allesbehalve. Er is een gevaarlijke situatie ontstaan, waar bovendien de natuur niet bij gebaat is. Daarbij had de vinder geen toestemming van Natuurmonumenten om met een metaaldetector in het bos te zoeken. Daarnaast begaf hij zich buiten de paden, wat in het broedseizoen tot grote verstoring bij dieren lijdt. Zeer onwenselijk dus. De EOD, gemeente Lochem en politie onderzoeken de situatie.

Hassinkbos bij Epse, Gorssel, Achterhoek

Vindplek afgedekt voor verder onderzoek

De vindplek is afgedekt en de directe omgeving is in verband met de veiligheid afgezet. De gemeente Lochem, politie en Natuurmonumenten houden de komende dagen extra toezicht in het gebied, maar roepen vooral op om niet naar de plek te gaan. De EOD heeft de komende dagen nodig om onderzoek te doen en een plan van aanpak te maken.

Druk op natuur is groot

Natuurmonumenten heet bezoekers graag welkom in haar gebieden. Sinds corona is de druk op natuurgebieden in heel Nederland heel erg hoog. Nóg belangrijker dus dat men beseft dat we te gast zijn in het huis van de wilde dieren. Om met onze aanwezigheid de dieren en de natuur niet nog meer te belasten vragen boswachters met klem om ons aan de huisregels te houden: blijf op de paden, houd de hond aan de lijn en neem afval mee naar huis.

Houd je aan de huisregels

De huisregels staan bij iedere legale ingang van een gebied. Voor al het andere gebruik is toestemming nodig. Natuurmonumenten ziet metaaldetectie en magneetvissen de laatste jaren flink toenemen en daarmee de problemen die dit met zich meebrengt. Opvallend is dat het vooral om jongeren (pubers) gaat. Deze activiteiten zijn in onze gebieden dan ook niet toegestaan. Lees hier meer hoe en waarom.

Bescherming van ons bodemarchief

Natuurmonumenten beschermt natuur en cultureel erfgoed. Behoud van het (archeologisch) bodemarchief hoort daarbij. Bij ongecoördineerde opgravingen met een metaaldetector is de kans groot dat dit bodemarchief onherstelbaar beschadigd wordt. Bovendien wordt archeologisch erfgoed uit onze gebieden op deze manier ontvreemd.

Artikelen in De Stentor

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink