Ga direct naar inhoud
Nieuws

Impuls voor insecten en karakteristieke eiken op het Grote Veld

16 augustus 2024 | Jantine Wesselink

Het Grote Veld in de driehoek Vorden, Lochem en Zutphen is een uniek heidelandschap met bijzondere natuurwaarden. Natuurmonumenten doet er alles aan om die te behouden. Daarvoor gaan we binnenkort langs de Oude Larenseweg aan de slag in de bosrand. Hier gaan de meeste naaldbomen weg om de eiken uit te laten groeien tot karakteristieke toekomstbomen. Elders op de heide maken we plekjes open zand voor insecten.

boomheide langs het pad

Praktische informatie boswerk

De naaldbomen die weg gaan, zijn met zorg en volgens FSC-regels gekozen en hebben een rode stip. Het zaagwerk zal maximaal twee weken in beslag nemen en het hout wordt zo snel mogelijk afgevoerd. We hopen op zo min mogelijk overlast voor bezoekers. Woont u in de buurt van het Grote Veld en wilt u rechtstreeks via mail op de hoogte worden gehouden over ons (beheer)werk? Dat kan. Stuur ons een mail via [email protected].

Nu ingrijpen voor de toekomst

In een strook langs de Oude Larenseweg staan veel grove dennen met daaronder jonge eikjes. Rond 1980 stonden hier uitsluitend grove dennen van dezelfde leeftijd, dicht op elkaar. Door ruimte te creëren in het kronendak konden eiken spontaan kiemen en opgroeien. Inmiddels hebben de eiken een hoogte bereikt waardoor ze in hun groei worden belemmerd door de grove dennen. 

 

 

boomheide De Sprengenberg augustus 2024

Referentiebeeld van boomheide op De Sprengenberg in Salland

Boomheide

Door het weghalen van grove dennen krijgen de eiken de ruimte om door te groeien en een volle kroon te ontwikkelen. Dit zorgt voor meer variatie in het bos en karakteristieke bomen in de toekomst. Onder de eiken krijgen heidestruiken en kruiden meer kans. Deze strook met bos zal in de toekomst worden begraasd door de schaapskudde. Zo ontstaat een nieuw landschapstype, bestaande uit een begraasd open bos voorzien van eiken met brede en grote kronen. Dit noemen boswachters ook wel boomheide.

Zandbij

Insecten, zoals graafbijen hebben open zand nodig om nestholletjes te graven en zich op te warmen

Open zand 

Op enkele plekken in het Grote Veld gaan we ook aan het werk met plagwerk. We graven de toplaag van mos en graspollen weg. Hierdoor ontstaan kleine stukjes open zand en steilrandjes. Insecten, zoals graafbijen hebben dit nodig om nestholletjes te graven en zich op te warmen. En bovendien een perfecte plek voor jonge heidestruikjes om te kiemen.

Beheer heidelandschap Grote Veld

Het Grote Veld bestaat uit heideterreinen, schrale graslanden en heideontginningsbossen. Een typisch heidelandschap met alle plant- en diersoorten die daar thuis horen. Het is een landschap wat een actief beheer nodig heeft om de openheid en de variatie te behouden

Van nature heeft de heide de neiging om dicht te groeien met bomen en grassen, waardoor de heidestruiken verdwijnen. Met het weghalen van jonge bomen, maaien en schapenbegrazing door de Belhamel houden we het beeld in stand. 

schaapskudde Belhamel - Grote Veld
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink