Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Vijfsprong en Natuurmonumenten al decennia landbouwpartners

15 juni 2023 | Jantine Wesselink

De Vijfsprong is een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf in Vorden en al bijna 40 jaar natuurinclusieve landbouwpartner van Natuurmonumenten. Het begon op landgoed Hackfort, toen de baron nog leefde. Inmiddels pacht de Vijfsprong 45 hectare in de natuurgebieden Grote Veld, Hackfort en Het Enzerinck. Hoe gaat deze samenwerking anno 2023?

boer en boswachter bezoeker Onderlaatse Laak maaibeheer

(op de foto: boswachters Harm Peter de Vries, Bart Jansen en boer Guus van Imhoff)

Biologisch-dynamisch

Guus van Imhoff, boer op de Vijfsprong: “Mijn vrouw en ik boeren sinds 2014 op boerderij de Vijfsprong. Als biologisch-dynamische boer werk je zoveel mogelijk met de natuur mee. De natuur is oersterk. Als je daar in mee gaat komt het naar je toe. De koe eet gras, wil buiten zijn. In elk van onze weilanden is schaduw, dat hebben koeien nodig.” De Vijfsprong produceert verder zuivel, heeft een groentetuin, een winkel en werkt nauw samen met zorgorganisatie Urtica.

45 hectare in drie natuurgebieden

De samenwerking tussen Urtica-De Vijfsprong en Natuurmonumenten gaat al bijna 40 jaar terug. Op landgoed Hackfort pacht Urtica enkele panden. De Vijfsprong pacht inmiddels zo’n 45 hectare aan landbouwgrond en natuurterreinen van Natuurmonumenten. De percelen liggen op het Grote Veld, Hackfort en Het Enzerinck. Ze gebruiken die als akkers voor bijvoorbeeld gerst en als graslanden om hun vee te laten grazen of om natuurgras van te oogsten.

begrazing door koeien in de natuur (Landgoed Dorth)

Begrazing door koeien in de natuur (Landgoed Dorth)

Gezamenlijk mozaïekbeheer

Harm Peter de Vries, coördinator natuurbeheer in de Graafschap voor Natuurmonumenten: “Mijn collega's en ik werken al jaren graag samen met De Vijfsprong. Op het vlak van natuurresultaten liggen deze gronden er goed bij. Ieder jaar nemen we gezamenlijk het beheer door. Op basis van de vegetatieontwikkeling en het weer bepalen we wanneer en hoe er gemaaid wordt en wanneer de koeien ingeschaard kunnen worden.

En juist dit maatwerk zorgt voor de beste natuurresultaten. Afwisselingen in het beheer, mozaïekbeheer zeg maar, zorgt voor variatie in natuurwaarden en daarmee biodiversiteit.

Zo is de maaidata van de percelen verschillend, zodat er altijd ergens kruiden in bloei staan voor vlinders. Beweiding zorgt juist weer voor een andere dynamiek. Tijdens het seizoen verandert de vegetatie langzaam met veel variatie in structuur. Een ideaal leefgebied voor geelgors en kwartel.”

Natuurinclusieve landbouw in de Achterhoek

Landbouw en natuur. Kunnen ze elkaar ondersteunen in oplossingen voor het stikstofprobleem én de aanpak van klimaatproblemen als droogte en de slechte waterkwaliteit? Die hangen namelijk nauw samen. Boeren en boswachters zijn meer en meer partners in het natuurbeheer. Dit klinkt mooi. Maar hoe werkt dat nu in de praktijk van de Achterhoek? Lees meer>> 

kwartel

kwartel

Wat kun jij doen?

Ook jij kunt bijdragen. Kom samen met Natuurmonumenten in beweging voor een platteland dat bulkt van de bloemen, bijen en bodemleven! Door producten te kopen van boeren met oog en hart voor meer biodiversiteit, steun je de boer, natuur en landschap in jouw buurt. Bij deze boeren koop je lokale en verse producten >>

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink