Ga direct naar inhoud
Grasbroek

Welkom in Grasbroek

Waan jezelf in het verleden in dit Zuid-Limburgse landschap. Loop langs kleine beekjes en geniet van de plantenrijkdom in dit voormalig moerasgebied. De geschiedenis komt tot leven als je langs kasteel Grasbroek wandelt. In het gebied liggen ook nog oude mottes, oude verdedigingsheuvels, waarvan er één meer dan 1000 jaar oud is!

Bianca de Craen

Bianca de Craen

Boswachter van dit gebied

Meer over Grasbroek

Over het gebied

Zuid-Limburg op zijn mooist. Loop langs beekjes en bos in dit oude moerasgebied. De geschiedenis komt tot leven bij kasteel Grasbroek en zijn oude verdedigingsheuvels, de zogenaamde motte.

Geschiedenis van Kasteel Grasbroek

Het fraaie kasteel Grasbroek werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd. Ooit woonde hier koning Swentibold. Sinds 1985 is Natuurmonumenten eigenaar van kasteel Grasbroek.

Lees alles over het kasteel, waarin je ook kunt logeren!

De natuur rond Grasbroek

In het loofbos aan de noordrand van het Zuid-Limburgse lössgebied ontspringen veel kleine bronbeken. Deze kleine beken, komen uit in de Hondsbeek en zorgen voor een grote plantenrijkdom met onder meer goudveil, slanke sleutelbloem en bittere veldkers.

Het woord 'broek' duidt op een moerasgebied, dat hier vroeger lag. Op de hogere delen van het natuurgebied groeit eenbes, eenbloemig parelgras en kleine kaardebol. Speur in het bos naar vogels als de wielewaal, zanglijster en nachtegaal.

Benieuwd naar de toekomst van het natuurgebied? Download dan de Natuurvisie Groene Taille.

Mottes

In het natuurgebied ligt een motte, een kunstmatig aangelegde aarden heuvel, uit de 10e eeuw. Op dit soort mottes hebben hoogst waarschijnlijk houten verdedigingswerken gestaan. Dicht bij het kasteel Grasbroek ligt een andere motte waar een voorburcht op heeft gestaan. Deze rond 1540 verwoeste burcht op de heuvel ten noorden van de Kattebroekbeek (een zijtak van de Hondsbeek) is de voorloper van het huidige kasteel Grasbroek dat stamt uit de 16e eeuw.

placeholder

Kasteel Grasbroek (16e eeuw)

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Direct naar