Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe bomen voor Gooilust

16 april 2020

Waar mogelijk gaat ons werk in coronatijd door. Zo hebben we afgelopen periode enkele bijzondere bomen geplant op Gooilust. Op deze buitenplaats kom je nog altijd vele exotische exemplaren tegen uit de periode van Frans Blaauw.

Beuken Gooilust

Scharlaken trio

Op de ooievaarskamp van Gooilust is een rode beukengroep geplant. Het drietal staat op de plek waar tot afgelopen najaar een indrukwekkende stam van een dode beuk overeind stond. Natuurmonumenten laat dode bomen vaak staan of liggen, omdat ze van grote waarde zijn voor de natuur: bijvoorbeeld als nestelplaats voor spechten of als voedselbron voor insecten.

Eik voor vrijwilliger Wil

Een fraaie groenblijvende eik heeft een plekje gekregen achter de siertuin van Gooilust. Deze boom vervangt een oude boom uit de collectie van Blaauw en is geplant voor een bijzondere vrijwilliger: Wil Hegge. Wil is vorig jaar 90 geworden en is al dertig jaar actief als vrijwilliger en gids bij Natuurmonumenten. Hij weet alles over de buitenplaatsen en hun vroegere bewoners, zoals de excentrieke Frans Blaauw.

Gooilust

Bos van Blaauw

Frans Ernst Blaauw leefde van 1896 tot 1936 op Gooilust. Blaauw had een grote fascinatie voor exotische dieren en planten, die hij onder meer op zijn verre reizen verzamelde. Rondom het landhuis vind je nog altijd bijzondere boomsoorten, zoals de zakdoekjesboom, levensboom, apenboom en parasolden. Ook staat er een reusachtige eik naast het landhuis, die mogelijk al geplant is in 1657. Met zijn bijzondere collectie maakte Blaauw indruk op zijn voorname gasten. 

In de volgende nieuwsbrief meer over deze bijzondere bewoner van Gooilust...