Ga direct naar inhoud

Herinrichting Volmolen

De historische Volmolen te Epen is een monumentaal juweeltje in het Geuldal waar veel verhalen over te vertellen zijn. Het is voor Natuurmonumenten een belangrijke plek om in contact te komen met haar bezoekers. Daarom gaan we de Volmolen herinrichten.

Volmolen

Natuurmonumenten gaat er voor zorgen dat bezoekers het verdwenen ambacht van het vollen van wol weer kunnen beleven en gaat een vrijwilligersruimte realiseren. Verder is de installatie voor het ambachtelijk malen van graan vernieuwd. In de nabije toekomst kunnen mensen overnachten in het voormalige woonhuis en een deel van de schuur van de Volmolen. Natuurmonumenten gaat daarnaast op zoek naar mede financiering voor de realisatie van de tweede fase van de herinrichting.

Vollen van geweven wol en andere cultuurhistorie

Tijdens openingstijden kunnen bezoekers halverwege 2024, naast het zien van de molenaars die graan malen, ook een kijkje in het verleden nemen en het volproces beleven. Geweven wollen stof werd in het verleden in grote houten kuipen gelegd, die gevuld waren met een mengsel van volaarde (een soort klei), lijnzaadolie, ranzige boter, urine en water. Stampers, aangedreven door de waterkracht van de Geul, stampten de stof plat. Na veertien uur waren de wollen stoffen ruwer en sterker geworden. Natuurmonumenten heeft vollenbank laten maken en sluit deze aan op het waterrad dat de stampers in beweging zal zetten.

Vollenbank Volmolen

Vollenbank

Dit jaar herstelden we ook het volledige graanproces door herplaatsing van de graansilo, reiniger en elevator (een toestel voor het omhoog vervoeren van het graan).

Stichting Heemkunde Epen ‘Uit ons Krijtland’ gaat in de tweede helft van 2024 op de bovenverdieping van de molen een tijdelijke tentoonstelling inrichten over de historie van de Volmolen en Eli Heimans. Aanleiding hiervoor is dat het in 2024 110 jaar geleden is dat Heimans, die zich rond 1900 als natuurbeschermer inzette voor het Geuldal, overleed.

Verruiming van de openingstijden

Het nieuwe vrijwilligersteam met onder andere molenaars, gidsen en vrijwillige boswachters stelt de Volmolen in 2024 twee keer per maand voor het publiek open. Voor deze enthousiaste vrijwilligers gaat Natuurmonumenten in een deel van de schuur van de Volmolen een kantine en een werk- en opslagruimte realiseren. Als je interesse hebt om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan in of rondom de Volmolen, kijk dan voor meer informatie op vacatures bij ‘Geuldal’ en meld je aan.

Schuur Volmolen

Schuur van de Volmolen waar een vrijwilligersruimte wordt gerealiseerd

Bijzondere overnachting

Eind 2024 wil Natuurmonumenten starten met de realisatie van twee comfortabele vakantiewoningen in het voormalige woonhuis en een gedeelte van de schuur van de Volmolen. Na de verbouwing die meerdere maanden zal duren, kunnen bezoekers overnachten op deze locatie midden in het Geuldal. De ene vakantiewoning zal ruimte bieden aan 6 en de andere aan 8 personen. Een bijzondere plek om tot rust te komen, een bezoek te brengen aan de monumentale Volmolen en te genieten van de prachtige omliggende natuur.

Meer beleving

In 2023 ontwikkelde Natuurmonumenten een belevingsconcept voor een publieksvriendelijke inrichting van de Volmolen. Op het moment dat de financiering rond is, wil Natuurmonumenten in 2025 door middel van een zandanimatie op vilten doeken de reis van de waterdruppel vertellen. De reis van de druppel gaat over water in het verleden, heden en de toekomst en laat zien dat we de natuur als bondgenoot in kunnen zetten tegen wateroverlast, watertekort en verbetering van de waterkwaliteit. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de rijke geschiedenis van deze bijzondere plek door het verbeelden van verhalen over de historie van de (Vol)molen. Ook op dagen dat de molen gesloten is, kunnen bezoekers in 2025 het verhaal van de molen beleven via ‘gluurramen’.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats P3 nabij de Volmolen