Kasteelwandeling Genhoes, Valkenburg
Waar: Genhoes
Over de route
Begin je wandeling langs de fraaie en snelstromende rivier van Nederland: de Geul. Geniet van het open landschap aan de rand van Valkenburg en waan jezelf landheer, wanneer je de kastelen en de landerijen om je heen ziet liggen.
De route wordt aangegeven met gele pijltjes.
Waar kun je starten
Parkeerplaats voorbij Koetshoes
Wat kom je onderweg tegen?
1. Beversporen
Wanneer je dicht langs de Geul loop, kijk dan ook eens goed naar de overkant. Daar kun je knaagsporen van de bever ontdekken. Bevers zijn planteneters en ook de schors van een boom vinden ze lekker. De dieren knagen bomen ook voor hun beverdam of burcht. De ingang van een beverburcht bevindt zich onder water, zodat andere (land)dieren er niet bij kunnen komen. Een bever kan overigens ook een ondergronds hol maken.
Vrijdag visdag
Vooral door toedoen van de mens was de bever in de 19de eeuw uitgestorven. Vooral de jacht was de grote boosdoener. Bevers werden bejaagd omdat de vacht belangrijk was, want er werden beverbonte jassen van gemaakt. Daarnaast werd het bevergeil, dit is een door de anaalklieren afgescheiden vloeistof, gebruikt in de geneesmiddelenindustrie of in de parfumerie. De bever gebruikte dit zogenaamde castoreum om zijn gebied af te bakenen. Ook zouden de bevers bedreigend zijn voor het landschap, zouden zij onder wegen graven. Tot slot: de bever was een gewild stuk voedsel. Vooral voor de katholieken, want die mochten op vrijdag enkel vis eten, maar de bever leeft per slot van rekening ook in het water!
2. De drie beeldjes
Bij dit kruispunt van wegen staat een zogenoemde Calvariegroep, bestaande uit 3 beelden. Het getal drie zou zomaar kunnen verwijzen naar de heilige drie-eenheid, vader, zoon en de heilige geest. Wie verbeelden de beelden? Je ziet een houten kruis met Christus op een hardstenen sokkel. Later is in het voetstuk een beeldje van de heilige Rochus toegevoegd. Dit beeld wordt geflankeerd door twee kapelletjes met beelden van Maria (links) en Johannes (rechts). Het kruisbeeld dateert uit ongeveer 1900 en heeft een klein zadeldak. De kapelletjes dateren volgens de inscripties uit 1739 en bestaan uit een hardstenen sokkel met bovenbouw. De beelden zijn een kopie uit 1973.
Legende van de beeldjes
Volgens de legende heeft de kasteelheer van Schaloen hier de kapelletjes laten plaatsen. Hij wilde met zijn paard de Geul oversteken, maar werd verhinderd door een boze geest. Op advies van de kluizenaar van de Schaelsberg liet de heer de beelden maken. De boze geest werd verdreven en daarna kon de kasteelheer ongehinderd de Geul oversteken. Achter de beeldengroep staan drie linden en zie je nog een oude mergelgroeve. Kijk ook eens in de boom schuin achter je (naast het bruggetje). Dan zul je nog een beeldje ontdekken. Hier staan dus eigenlijk geen 3, maar 5 beeldjes!
3. Duiker
Via de brug komen we op de fraaie beukenlaan, die bij kasteel Schaloen hoorde en nu onderdeel is van landgoed Genhoes. Aan het begin lopen we al snel over een duiker, die twee waterwegen met elkaar verbindt en voor een betere doorstroming zorgt. Je kunt hier even naar beneden lopen en een kijkje nemen.
Deze duiker is gemaakt van mergel en is aangelegd toen een oude zijtak van Geul nog onder de beukenlaan doorliep. Eind 19e eeuw is de Geul recht getrokken en kwam deze Geul-arm te vervallen. De duiker is recent gerestaureerd. Omdat de oude beuken steeds zwaarder worden en de wortels tussen het mergel komen, is onderhoud van tijd tot tijd noodzakelijk.